Нова положителна проба за чума при диво прасе е установена в Смолянска област

Нова положителна проба за чума при диво прасе е установена в Смолянска област

Нова положителна проба за чума при мъртво диво прасе е установена в област Смолян, съобщиха на проведеното днес заседание на Областната епизоотична комисия. Пробата е от труп от глиган, намерен в района на с. Михалково, общ. Девин. Всички установени досега случаи на АЧС в област Смолян са при открити мъртви глигани, изследванията от отстреляните диви прасета са отрицателни, което означава, че инфекцията е стара, уточниха от ОДБХ,предаде БТА.

Предстои да се издаде заповед за обявяване на инфектирана зона за случая при с. Михалково, уточниха представители на комисията. Мъртвият глиган е намерен от турист в опашката на яз. “Въча”, според заместник областния управител Владимир Гърбелов. Регистрираните досега огнища на АЧС в Смолянска област са край с. Змеица /общ. Доспат/, в района на Държавно ловно стопанство “Извора” край Девин, с. Забърдо /общ. Чепеларе/. След заповедта ще бъде ограничен и достъпът до инфектираната зона, включително и за дърводобив. С новото огнище на АЧС ще се увеличат селищата в община Девин, чиито землища попадат в зоната, което на практика ще затрудни добиването на дърва за огрев за местното население. На жителите в засегнатите села ще бъде оказано съдействие да бъдат пренасочени за дърводобив в съседни землища, които са извън зоната на инфекция. Като втори вариант е възможността да изчакат двумесечния период на ограничаване на достъпа, уточняват лесоспециалисти. Близо 90 процента от жителите в селата в община Доспат, които се оказаха в първото огнище на АЧС при с. Змеица, вече са осигурени с дърва за огрев, заявиха представители на Южноцентралното държавно предприятие.

От Областната епизоотична комисия очакват отговор от Министерството на земеделието дали ще се разглеждат като неотложни дейности санитарните сечи в гори, намиращи се в инфектираните зони. От Районната дирекция на горите в Смолян посочиха резултати от проверки, според които извозването на дървесина от временен склад в рамките на зоните се извършва при стриктно спазване на мерките за биосигурност.

Областната дирекция по безопасност на храните е започнала изплащане на обезщетенията на стопаните, които доброволно умъртвиха свинете, отглеждани в “заден двор”. Общо 264 заявления за обезщетения са постъпили, като вече са изплатени в брой сумите на 29 от стопаните. Предстои в следващите дни да се получат по банков път и останалите обезщетения на 235 стопани от областта. През миналата седмица са отстреляни 17 глигана с разрешителни за индивидуален лов, според данни на Областната епизоотична комисия. Внесено е предложение сезонът за групов лов за диви прасета да започне по-рано- от 15 септември, но разрешение за това засега няма, според информация от РДГ.

Вирни се горе