Ниска посещаемост в детските градини отчетоха от общината

Ниска посещаемост в детските градини отчетоха от общината

Посещаемостта в детски градини е много ниска, както и събираемостта на издръжката. Това каза на брифинг главният финансист на община Смолян Венера Аръчкова.

От такси са събрали едва 107 000 лв., а разходите за ток, храна и отопление надхвърлят 420 000 лв.,обясни Аръчкова и допълни,че разликата е поета от общината.

Причината – непосещаемост на децата в детските градини, а в същото време консумативите не спират. Според кметът Николай Мелемов проблема с плащането на таксите за децата в детските заведения е сериозен и е отдавна. Имало идея сегашните такси от 40 лв. месечно да се увеличат, но от управата не го направили, заради социалния статус на повечето семейства, каза Мелемов. Детските градини са приоритет на сегашната управа. Ще се откажем от други разходи, но таксите няма да пипаме и ще продължаваме да си плащаме високите разходи, посочи кметът Мелемов.

В общината има 15 детски градини, като освен в областния град детски градини има в Смилян, Търън, Момчиловци, Кутела и Ряка. Таксата за градина не е вдигана от 2008 г.

Вирни се горе