Николай Мелемов спечели приза "Кмет на месеца" за февруари

Николай Мелемов спечели приза "Кмет на месеца" за февруари

Темата, по която се състезаваха градските управници бе “Опазване на регионалното културно-историческо наследство”

Победителят в конкурса „Кмет на месеца“ за февруари в категория „община с над 20 000 човека население“ е кметът на Смолян Николай Мелемов. За него гласуваха 59 % от читателите на Kmeta.bg.

Темата на надпреварата за февруари бе: “Опазване на регионалното културно-историческо наследство”.

Николай Мелемов спечели признанието на читателите на Kmeta.bg с грижливото опазване на традиционната родопска каба гайда. Той е създал условия майсторите гайдари да творят и до до ден днешен уникалните си инструменти. Няколко състава поддържат традицията – “100 каба гайди” и “101 каба гайди”.

Община Смолян успя да възроди през 2015 г., след 9 години прекъсване, уникалния Роженски събор, който ще се състои от 17 до 19 юли в сърцето на Родопите. Очакват се над 250 000 души да се съберат на Роженските поляни. В регионалния исторически музей в общинския град, който е създаден през 1935 г., се съхраняват 15 000 експоната основно от етнографската история на града. В него се изложени типичните родопски чанове, ръчно тъканите халища.

В музея се съхраняват и експонати от епохата на траките – калъпи за отливки на бронзови предмети, съдове. Има цяла зала посветена на “Обредните реквизити”, която съхранява сватбените обичаи в този край.

Вирни се горе