Николай Мелемов ще получи приз "Етикет за иновации и добро местно управление" на официална церемония в Албена

Николай Мелемов ще получи приз "Етикет за иновации и добро местно управление" на официална церемония в Албена

Днес кметът на Смолян Николай Мелемов ще получи приза "Етикет за иновации и добро местно управление на официална церемония в курорта Албена в рамките на Годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България.

С Етикета се удостоверява, че управлението в общината отговаря на определени изисквания за качество на предоставяните административни услуги.

Етикетът е морална награда, символ на престиж и стимул за общината да подобрява своето управление в услуга на гражданското общество.

Основната цел на инициативата по присъждането на Етикета е да се насърчат усилията на местната власт за по-ефективни политики, насочени към силно и жизнено местно самоуправление в България. За втори пореден път на Община Смолян е присъден Етикет за иновации и добро местно управление.

Етикетът представлява кристален дванадесетостен, върху чиито стени са гравирани на български език 12-те принципа на успешното местно самоуправление.

С европейския Етикет за иновации и добро управление на местно ниво са удостоени 16 български общини за периода 2013-2015 г., съгласно решението на националната Комисията за присъждането му. Европейският етикет е основен елемент от прилагането на Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво, приета и прилагана от Съвета на Европа (СЕ). Той представлява сертификат за цялостно качество на управлението в общината. Присъжда се по единни критерии и процедури в страните от Европа, разработени от СЕ. Национален орган, акредитиран за целта от СЕ, е Комисията за присъждане на Етикета. Неин председател е министърът на регионалното развитие, а членове са представители на местната и на централната власт, граждански организации, академични среди и др.

Вирни се горе