Николай Мелемов поздрави смолянчани

 Николай Мелемов поздрави смолянчани

Поздравление

От Кмета на Смолян

Николай Мелемов

по повод 101 години от балканската война, Освобождението на Родопите и 21 октомври – Празник на община Смолян   СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ, За сто и първи път честваме Родопската свобода! Тя идва за нас с Балканската война – велико и свято дело, апотеоз на националния ни дух, с успешното настъпление на българската армия и победоносната битка на връх Кавгаджик, наречен днес Средногорец или „Родопската Шипка”.

Съдбоносните сражения на 19, 20 и 21 октомври 1912 година, в които войните от 21-ви пехотен Средногорски полк, 9-ти пехотен Пловдивски полк, пограничните роти от състава на Родопския отряд и присъединените към тях местни доброволчески чети отблъскват врага, решават и съдбата на Родопите. Десетки герои остават завинаги на върха, а имената им светят в националния пантеон на безсмъртните.

Поклон пред полк. Владимир Серафимов – освободителя на Родопите, чиято твърдост, далновидност и саможертвеност решават победоносния край на битката. Помнят се неговите думи: „…Да се отстъпи?! Не! Никога! Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител!” Нека в днешния празничен ден с почит и преклонение споменем делата и победите на нашите предци. Тяхната отдаденост на Отечеството и подвигът им в името на България заслужават нашето уважение! Честита 101-годишнина от Освобождението на Родопите! Честит празник на Община Смолян!   НИКОЛАЙ МЕЛЕМОВ

Кмет на Община Смолян

Вирни се горе