Нека търсим Божията подкрепа и слушаме Божието слово - пожела кметът на Девин на празник на Рилския светец

  Нека търсим Божията подкрепа и слушаме Божието слово - пожела кметът  на Девин на празник на Рилския светец

Една многозначителна бележчица на вратата на храм „Св. Йоан Рилски“ в Девин посреща вярващите: „В храма спокоен съм и тих.“ Днешният храмов празник показа наистина как множество може да бъде смълчано, размислено, благодарно и тихо в молитва. Най-големият български светец, почитан от църквата и народа ни повече от 10 века св. Йоан Рилски Чудотворец, дава поводи за размисъл и дълбока вяра. В негова чест архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион възглави празничната св. божествена Литургия. С него съслужиха енорийският свещеник – протойерей Тодор Веселинов, и секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков от смолянския храм „Св. Неделя“.

Празничната литургия се огласяше от гостуващия хор към смолянския храм „Св. Теодор Стратилат“ с диригент Златка Маргаритова. Участваха още иподякон Валери и църковният четец Калин.

Стотици свещи бяха запалени с благодарност и молитва към небесния закрилник на български народ, към Божия Син и Майка Богородица. Възхвала и признателност възнесоха архимандрит Висарион и свещениците към недостижимия духовен подвиг на св . Йоан Рилски, пазителя на български дух. Осветени бяха петохлебия и пити, прочетени бяха десетки имена за мир, здраве, благочестие и спасение. Дадено бе свето причастие на тези, които са постили и са направили изповед. С икона на св. Йоан Рилски бе извършена лития около храма.

В една от молитвите архиерейският наместник призова: „ Боже на всяко милосърдие, избави този град от всяко злополучие, да преуспяват всички в него и да живеят в мир!“ Иконом Запрян Шиков поздрави присъстващите и именниците с празника и пожела здраве и спасение на всички. Призова свети Йоан да чуе нашите молитви.

Архиерейският наместник архимандрит Висарион преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, който пожелава на девинци Божията любов и Неговата велика милост и общението в Светия дух да бъдат с всички тях.

Нека да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта, призова архимандрит Висарион и честити на всички светлия празник на българския закрилник Св. Йоан Рилски.

Кметът на община Девин Красимир Даскалов отговори с поздравителен адрес към предстоятеля на храма и църковното настоятелство и парична сума за храма. В адреса се изразява лично отношение към светеца, станал символ на скромност, висша духовна красота, на чиста и пламенна вяра в Бога. Нека за благото на обществото, в което живеем, да имаме неговото благородство и саможертва за другите, изрече кметът и допълни: „Нека търсим Божия храм, Божията подкрепа, да слушаме Божието слово и да четем светата Библия!“ Последва изпълнението „На многая лета!“

Подготвена бе благословена трапеза. По желание се сервираше и чай от билки, отгледани в църковния двор.

Росица Примовска

Вирни се горе