Недялко Славов: Няма опасност от преливане на реки и язовири в Смолянска област

Недялко Славов: Няма опасност от преливане на реки и язовири в Смолянска област

След пускане на движението през проход „Превала“, Областният управител отмени частичното бедствено положение, което беше в сила през изминалите два дни.

“Няма опасност от преливане на реки и язовири в Смолянска област. Следят се критичните точки, поради проливния дъжд вече второ денонощие.” Това коментира за SmolyanNews.com областният управител Недялко Славов.

“Язовирите се изпускат контролирано, заради влошената метеорологична обстановка в смолянско, дори тази сутрин в 7 часа яз.Пловдивци е 50 см под преливника.”, посочи още Славов. Язовир Златоград и хвостохранилището при Ерма река преливат. И язовирите и реките имат възможност да поемат обемите вода. Осигурено е постоянно наблюдение на язовирите Златоград и Пловдивци.", каза областният управител. Нивото на река “Черна” в Смолян е повишено, но далеч под критичната точка, видя екип на SmolyanNews.com

Наблюдават се нивата на реките Арда, Върбица, Неделинска и при Мадан, които са значително повишени, като пикът на нивата им се очаква днес и утре.

До час се очаква прохода “Превала” да бъде отворен за движение, но с вериги предвид натрупаната нова снежна покривка през последното денонощие. Движението през проход „Рожен“ е забранено за МПС над 12т., както и тегленето на ремаркета и полуремаркета. За проход „Превала“ са в сила следните ограничения: автомобилите до 12 тона се движат задължително с вериги, а движението за МПС над 12 т. и тегленето на ремаркета и полуремаркета е ограничено. Проходите и участъците от републиканската пътна мрежа се разчистват и обработват. Разчистват се и дори се репатрират паркираните автомобили, които пречат на снегопочистващата техника в курорта Пампорово, с което е облекчена работата по почистването на панорамния път и в самия курорт, посочи Недялко Славов.

С цел да се осигури безопасност за туристите, днес ски зоната в к.к. Пампорово не работи, поради силен вятър и снегонавяване.

В областта няма бедстващи хора и откъснати населени места, с изключение на село Мугла, където продължават дейностите по разчистване. Денят е учебен за всички общини. Без затруднения се оказва спешна медицинска помощ и се извършват планирани операции и хемодиализа.

Вирни се горе