Неделинския двуглас впечатли и Велико Търновските студенти

Неделинския двуглас впечатли и Велико Търновските студенти

Интересът към уникалното двугласно пеене в Неделино посрещна още един ВУЗ, който искаше отблизо да чуе и запее така известния вече Неделински двуглас.

Студенти във Велико Търновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, посетиха Неделино и се срещнаха с изпълнители на двугласа, чрез които успяха да се докоснат до магията на двугласното пеене, уникално само за гр. Неделино. Студентите са любители на фолклора, хора на изкуството като цяло, развиващи се в различни професионални направления. Техен ръководител беше – гл. ас. д-р Ана Борисова, преподавател по Фолклорна музика в катедра „Музика” при Педагогическия факултет на В.Търновския университет и същевременно ръководител на хор „Лазара” към университета.

Два дена студентите „попиваха” извивките на нашите „наръчки” и се опитваха да преборят професионалното си академично ниво, за да пречупят диалекта в песенното ни богатство и да запеят песните ни, съобщиха от общината.

Програмата протече в няколко етапа: обучение по неделински двуглас – В НЧ „Светлина-1938” – Снежана Кисьова, Деница Гочева, Илияна Дуганова и Елка Дуганова пееха заедно със студентите, разясняваха диалектните думи и обобщаваха различните техники в двугласното пеене. От своя страна студентите правиха разлика между автентичното и обработено пеене във фолклора днес.

Както винаги, кметът на община Неделино – Боян Кехайов посрещна гостите с традиционен неделински обяд, на който заедно с гл. ас. д-р Ана Борисова си обещаха това да не е единствената ни среща, предвид и договора за сътрудничество между община Неделино и В.Търновския университет, сключил се през септември с Ректора на университета – проф. Христо Бонджолов.

Гостоприемният домакин винаги е подкрепял идеята, двугласното пеене в Неделино да се запази за идните поколения и следва принципите си в тази насока, двугласа да достигне академично ниво. Доказателство за неговите старания в този културен аспект се потвърждават именно с големия интерес от професионалисти като Пловдивския университет, а вече и Търновския. Градоначалникът подари на гл. ас. д-р Ана Борисова сбирки на неделински песни, книги за Неделино, както и дискове на неделински двуглас.

Вирни се горе