НЧ "Иван Вазов 1926" - гр.Доспат отбелязва 90 годишен юбилей

 НЧ "Иван Вазов 1926" - гр.Доспат отбелязва 90 годишен юбилей

Народно читалище “Иван Вазов – 1926” – гр.Доспат тази година празнува своята 90-годишнина от създаването си. Юбилеят ще се отбележи по време на Празника на община Доспат, когато кметът инж.Елин Радев ще удостои Читалището с почетния знак на Общината по този повод.

Народно читалище „Иван Вазов – 1926” се учредява през 1926 година от общо 38 души – учители, служители и местни хора по време на учредителното събрание. Това става в една от класните стаи на началното училище “Т.Александров” /това име се използва до 1944 г./.

Тогавашният директор Петър Лесев представя пред аудиторията предложението си за учредяване на културната институция. Лесев предлага следния дневен ред:

1.Учредяване на народно читалище в Доспат;

2.Приемане на Устав на новоучреденото читалище;

3.Други въпроси.

С пълно съгласие и единодушно общото събрание гласува предложението за учредяване на читалище в Доспат, като избира за председател на Управителния съвет майор Димитър Иванов.

НЧ “Иван Вазов – 1926” – гр.Доспат е най-голямото сред читалищата в община Доспат. То разполага с модерна библиотека с книги, компютри, интернет достъп, репетиционна зала, учебна зала. Читалището има спечелен проект по “Глобални библиотеки”, кандидатства по различни оперативни програми.

Самодейността е силно развита в читалището. Групата от самодейци има много богат културен календар, най-богатия в общината, изпъстрен с редица участия в местни, регионални, национални и международни конкурси и фестивали.

В читалището има интересни експозиции и сбирки, богата библиотека, но особено впечатление прави Доспатската носия, която е изложена на входа на читалището.

Вирни се горе