Най-малко за 48 часа ще бъде затворен пътя Смолян-Асеновград, над 4000 тона скална маса е блокирала и двете ленти

 Най-малко за 48 часа ще бъде затворен пътя Смолян-Асеновград, над 4000 тона скална маса е блокирала и двете ленти

Министър Лиляна Павлова пое лично координацията по разчистване на огромното свлачище, блокирало пътя Смолян- Асеновград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пое лично координацията по разчистване на огромното свлачище по пътя Асеновград- Смолян в района на село Югово. Министър Павлова е на мястото на инцидента и ръководи екипите, които работят още от тази нощ. Министърът отбеляза, че главният път ще остане затворен за движение минимум 48 часа. „Свлачището е огромно и много опасно, има вероятност да се свлекат огромни скални отломки, което прави пускането на движението неблагоразумно“, заяви Лиляна Павлова. Обходните маршрути за движение по направление Смолян- Пловдив са Смолян- Кричим- Девин или Смолян- Кърджали – Пловдив. „Създадена е нужната организация, като полицията спира движението по опасния път и пренасочва пътуващите по безопасните обходни трасета“, обясни Павлова.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството отбеляза, че ситуацията с това свлачище е много сериозна. То се е активирало през нощта, като са паднали над 4000 тона скали. „Проблемът с разчистването идва от там, че скалните късове са много големи и е трудното извозването им. В момента правим анализ каква част от тях ще бъдат взривени“, заяви министър Павлова. Тя добави, че в помощ ще бъде включена специализирана техника, която работи на АМ „Марица“. Ще бъде предоставена и специална фадрома с чук, която да разбива скалите и да се извозват. „При по-малките свлачища частично се почиства, но тук скалната маса е огромна и тежка, което налага извозване и депониране. Една част ще се извози в Асеновград, а друга в близко до мястото депо. Критичното в момента е, че има огромни камъни и има риск те да паднат по всяко едно време върху техниката докато работи и не може да застрашим живота на работниците. Заради това няма да работим по самото разчистване“, каза още Павлова.

Тя уточни, че е сформиран екип от професионалисти и алпинисти, които със специални хидравлични възглавници и крикове утре ще се качат и под сериозен контрол, ще започнат обрушаване на скалните парчета. „До тогава не можем да предприемем нищо. След като се обрушат огромните и опасни скални парчета ще взривим опасните камъни долу, за да намалим обемна на скалната маса. Това ще продължи минимум 48 часа, защото работата е изключително рискова. Две от големите фирми в региона също ще предоставят специализирана техника, като ще се работи от двете страни на свлачището. Шефът на АПИ инж. Лазар Лазаров също пътува на място, за да координира и ръководи акцията.

Министър Лиляна Павлова поясни, че тепърва ще се работи за обезопасяване на големите свлачища в Родопите, застрашаващи пътуващите по главните направления. „Вече имаме готови проекти за трайно решаване на проблема. Там където е най-опасно ще изградим полутунели, а на други места ще поставим специални, движещи се мрежи, за са решим проблемите“, обясни Павлова.

Тя подчерта, че всеки ден в страната има свлачища и падане на земни маси. По –малките се почистват своевременно, но големите и опасни свличания отнемат време.

Снимки от свлачището “В Обектива”

Вирни се горе