Национални хайдушки празници „Капитан Петко Войвода” започват от днес в Чепеларе

Национални хайдушки празници „Капитан Петко Войвода” започват от днес в Чепеларе

Национални хайдушки празници „Капитан Петко Войвода” започват днес в курортното градче Чепеларе и ще продължат до 24 септември.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде официален гост в Чепеларе, а хайдушките празници „Капитан Петко войвода“ се провеждат под патронажа на председателя на Народното събрание Димитър Главчев. Програмата ще започне от 13.00 часа на площад „Олимпийски” на 23 септември,събота с откриване на фестивал на хайдушката песен, с участието на състави от всички читалища на територията на Община Чепеларе. От 17.00 часа ще бъдат посрещнати официалните гости на тържествата. Ще има също шествие до паметника на капитан Петко войвода, където ще се проведе възстановка от Сдружение „Родопски хайдути” с посрещане на капитан Петко войвода. След официалното откриване ще има и тържествена заря-митинг, с участието на 101 Алпийски батальон. На 24 от 10.00 часа отново на площад „Олимпийски” ще продължи фестивалът на Хайдушката песен. Чакърова каза още, тържествата се провеждат съвместно с тракийските дружества, като от общината смятат тези хайдушки празници да залегнат в културния календар на Община Чепеларе и да станат традиционни.

Националните хайдушки празници се организират по инициатива на родолюбиви жители на Чепеларе с подкрепата на Общината. Тържествата са в памет на Капитан Петко Войвода- революционера, посветил се на освобождението на беломорските българи, защитник на Родопите, борец за свободата на региона, уточняват от инициативния комитет.

Вирни се горе