Националната обсерватория "Рожен" спира работа до 3 седмици

Националната обсерватория "Рожен" спира работа до 3 седмици

Националната обсерватория “Рожен” спира работа до 3 седмици. Причината – не се намериха пари за оцеляването на най-големия астрономически комплекс в Югоизточна Европа,съобщи bTV.

Обсерваторията не може да си плати дори тока за октомври. Така до края на ноември учените тук ще консервират телескопите и цялото техническо оборудване. „Което означава, че стигаме до затваряне на обсерваторията, прекратяване на каквато и да е дейност, свързана с обсерваторията, и по-лошият проблем е в това, че никой не знае какво ще се случи впоследствие”, казва д-р Никола Петров.

Спирането на тока и водата в астрономическия комплекс ще извади от строя специфичното оборудване, а възстановяването му ще струва в пъти по-скъпо.

До декември астрономите ще получават заплати около минималната за страната заради отрязания с почти една трета бюджет. От януари влиза в сила новият бюджет, но това не гарантира оцеляването на техниката.

„Персоналът спира да се качва в обсерваторията, все още остава отворен въпросът как ще се справяме с охраната на обсерваторията. Отворен е и въпросът как точно ще възстановим евентуално електрониката, която я спираме този месец. Но никак не изглеждат добре нещата, спираме работа”, допълва д-р Петров.

Вирни се горе