Националната кампания "Право на зрение" ще посети Мадан

Националната кампания "Право на зрение" ще посети Мадан

Националната кампания „Право на зрение“ ще посети гр. Мадан. На 10 ноември 2017 (петък) г., от 14 ч. в Дневен център за стари хора ще се проведе информационна беседа за катаракта и глаукома. Това са двете очни заболявания, основна причина за слепота сред възрастното население. Организатор на кампанията е Институт за здравно образование. Срещата е предназначена за хората над 60 години, тъй като те попадат в рисковата група за двете заболявания. Беседата ще изнесе д-р Галя Драгнева, специалист-офталмолог. Кампанията се провежда със съдействието на кмета на Община Мадан г-н Фахри Молайсенов. Целта е предотвратяване на слепотата чрез информираност на пациентите и навременни прегледи. Всеки посетител ще получи възможност за безплатен преглед.

Катарактата е водеща причина за слепота в света. Тя не подлежи на профилактика и предотвратяване, но за сметка на това е лечима. Катарактата представлява потъмняване на естествената леща, намираща се вътре в окото и води до влошаване на зрението. В повечето случаи катаракта се развива с напредване на възрастта, поради което е наричана „старческо перде“. Развива се над 55-60-годишна възраст. Заболяването може да засегне както само едното око, така и двете очи едновременно.

Глаукомата обхваща група от очни заболявания, свързани с повишаване на налягането в окото и с увреждане на очния нерв. Средните стойности на вътреочното налягане са между 10-21 mmHg, а на налягане над 22 mmHg следва да бъде обърнато специално внимание. При вътреочно налягане между 30-40 mmHg рискът от развитие на глаукома нараства 40 пъти. Глаукомата може да причини необратима загуба на зрението и да доведе до слепота, ако не бъде своевременно лекувана. Според данни на Световната здравна организация, глаукомата е втората основна причина за загуба на зрението по света след катарактата. Зрението, загубено вследствие на глаукома, е невъзможно да бъде възстановено.

Вирни се горе