Национална конференция по астрономия

Национална конференция  по астрономия

От 21 до 23 октомври 2009 г. Планетариумът в Смолян е домакин на Национална конференция по астрономия под наслов “Четири века от началото на модерната астрономия”, посветена на Международната година на астрономията 2009. Нейни организатори са Съюзът на физиците в България, Съюзът на астрономите в България, Община Смолян, НАО “Рожен” и Планетариум – Смолян.

Участие в конференцията ще вземат изтъкнати български учени от Института по астрономия и НАО „Рожен”,  Софийския университет, Института за космически изследвания, Института по физика на твърдото тяло, Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика, Шуменския университет, Техническия университет в Пловдив, планетариуми и народни астрономически обсерватории, учители по физика и др.

Програмата включва поканени пленарни доклади и постерно представени разработки на участниците в конференцията по всички проблеми на астрономията. Поканените доклади представляват публични лекции с научно-популярен характер, целящи да запознаят широката общественост със съвременните постижения и проблеми на астрономията. Сред тях са: “Астрономия и култура” (ст.н.с. Димитър Колев, ИА БАН, НАО “Рожен”, Смолян); “Проект за съвременен планетариум – център за  астрономически знания” (арх. Елена Даскалова, Смолян); “Експериментът MAGIC – нов поглед към Вселената” (ст.н.с. Петър Темников, ст.н.с. Галина Манева, ИЯИЯЕ, БАН, София); “Физиката и астрономията в обучението по природни науки” (Юлия Върбанова, НАОП Ямбол); “Из историята на телескопа” (ст.н.с. Илиан Илиев, ИА БАН, НАО “Рожен”, Смолян); “150 г. от рождението на проф. Бъчеваров” (доц. Валери Голев, КА, СУ „Св. Кл. Охридски, Любов Филипова, НПМ София). Всички представени доклади – пленарни и постерни – ще бъдат издадени в специален том на списанието на ИА БАН “Bulgarian Astronomical Journal”. В последния ден на Конференцията ще бъдат връчени наградите на Международната фондация “Св.Св. Кирил и Методий”, на победителите в Националния конкурс 2009 за учители по астрономия.

В съпътстващите прояви на Националната конференция са включени съвместна фотоизложба от Националния политехнически музей – София и катедра „Астрономия” при СУ “Св. Кл. Охридски” на тема “150 години от рождението на първия български професор по астрономия Марин Бъчеваров”; допълнителна изложба с нагледни материали за българската астрономия (изследвания в ИА БАН, дребногабаритна техника от НАО “Рожен”); изложба на стари астрономически инструменти, собственост на Националния политехнически музей, София; както и постоянните фотоизложби във фоайето на Планетариума

Вирни се горе