Направиха първа копка за изграждане на нови социални жилища в Смолян

Направиха първа копка за изграждане на нови социални жилища в Смолян

Първа копка по проекта за изграждане на нови социални жилища в Смолян бе направена днес на ул. „Евридика“ в района до сградата на бившия Тубдиспансер. Това е третият проект, който финансира програмата „Региони в растеж“ в рамките на инвестиционната програма на община Смолян.

Ще се изгради жилищен блок с 35 апартамента, сред които едностайни, двустайни, тристайни и четиристайни, както жилища за хора със специални образователни потребности, уточни инж. Караджова. След построяването, сградата ще бъде напълно обзаведена с всякакво оборудване и завършена до ключ. Топлата вода за потребителите ще се осигурява със слънчеви колектори. Стойността на строително-монтажните работи е 1 666 183,82 лв. с ДДС, а срокът за изпълнение на обекта е 498 календарни дни след подписване на протокол 2, с който се открива строителната площадка и линия. Реалната работа ще започне до седмица след първата копка, обясни инж. Караджова.

Управителят на фирмата-изпълнител Младен Стоянов благодари на община Смолян и Правителството, че са успели да осигурят средства за такъв хубав социален проект. Той уточни, че за дейностите по обекта ще бъдат ангажирани между 8 и над 20 работници, в зависимост от дейностите, които се изпълняват. Стоянов обеща, че жилищният блок със социални жилища ще бъде изпълнен в срок и подчерта, че имат нужната работна ръка, техника и опит, за да се справят с изграждането на сградата.

Зам.-кметът на Смолян Венера Аръчкова заяви, че хората, които ще се настаняват в новопостроените общински жилища ще се избират по методика на Агенцията за социално подпомагане. Те ще са социално слаби, в тежко здравословно състояние и хора, които се нуждаят от социална подкрепа. Жилищата ще бъдат оборотни. При построяването им ще се настанят първите наематели, а след това може да се наложи при подобряване на социалния им статус да бъдат преместени. В жилищата ще се пребивава от 1 до 3 години. През този период хората трябва да бъдат интегрирани и включени в различни програми. В новата сграда са предвидени и жилища за пострадали от домашно насилите от типа на Кризисен център, допълни зам-кметът.

Вирни се горе