Намаляват първокласниците в Смолянско

  Намаляват първокласниците в Смолянско

Броят на първокласниците в област Смолян намалява, сочат данните от предварителното записване на децата в първи клас. 905 първокласници ще прекрачат за първи път училищния праг на 15 септември в област Смолян. Миналата година общата бройка на първолаците в десетте община на област Смолян беше около 900 деца. Най-много са първолаците в община Смолян, където в училищата заявки за подали родителите на 320 ученика. Тревожна е тенденцията в община Борино, там първокласниците са най-малко. В общините в Смолянска област още издирват подлежащи на училище ученици, броят на първокласниците ще стане ясен на 15 септември, съобщиха от РИО.

Общинският съвет в Смолян на последното си заседание утвърди формирането на маломерни и слети паралелки по повод постъпили мотивирани искания от директорите на няколко училища в общината. В училището в село Арда ще има слята паралелка – 1 и 2 клас, където първокласниците са двама, двама са и второкласниците. Слята паралелка ще има и в село Широка лъка – 1 и 3 клас, там учениците са един първокласник и четирима в трети клас.

8 992 е общият брой на учениците от I до ХII клас в Смолянска област в края на 2016 г., според статистическите данни. Най-малко ученици през миналата година е имало в община Борино – 175, в община Баните са били 205, в община Неделино – 442, в община Чепеларе – 447, община Доспат – 654, община Златоград – 824, община Девин – 872, община Мадан – 922, Рудозем – 943, и община Смолян – 3 508.

960 е бил пък общият брой на учителите в Смолянска област в края на миналата година, по данни на Статистика. На територията на Смолянска област са функционирали 52 училища, а общия брой на ученическите паралелки в тях е 464. Учителите в Смолянска община са 319, които работят в 13 училища, със 172 паралелки в тях, сочат данните от справката на Териториално статистическо бюро-Смолян.

През 2021 г. средната учителска заплата ще достигне 130% от средната за страната. Това прогнозира министърът на образованието Красимир Вълчев.Според него в следващите четири години учителските заплати постепенно ще нарастват.

„Реални са, ако имаме възможността да изпълним ангажимента за двойно увеличение на възнагражденията в четири годишен период, 2021 г. средната учителска заплата ще достигне дори 130% от средната за страната, която прогнозираме, че ще се увеличи междувременно също и то значително, тъй като това е тенденцията от последните години за увеличаване на средната заплата за страната”, подчерта Вълчев.

„Това, което може да кажем е, че с 15-процентното увеличение, което правим сега от 1 септември, за първи път от десетилетия средната учителска заплата ще надвишава средната заплата за страната”, добави Вълчев.

Вирни се горе