Над 500 души ще чистят Чепеларе в рамките на национална инициатива

 Над 500 души ще чистят Чепеларе в рамките на национална инициатива

Рокери с мотори, влизат в труднодостъпни райони и ще извозват отпадъците на две колела

Чепеларе излиза на масово градско почистване в рамките на инициативата „Да изчистим България за един ден”. Граждани, общински и държавни служители, полицаи и ученици ще чистят основно града, след зимния сезон, давайки пример как трябва да се поддържа и пази Чепеларе и природата около него. За втора поредна година инициативата се подкрепя от „Мото клуб” – Чепеларе. 20 мотоциклетиста ще почистят труднодостъпни участъци, след което ще превозят на две гуми събраните боклуци до определените пунктове.

Редица фирми подпомагат кампанията, която обещава да е най-масовата в региона. Почистващата фирма „Титан Клинър” осигури за участниците 300 шапки и 300 тениски. Ски-фабриката „Амер спорт” дари гориво за моторизираната група за почистване, както и 1600 полиетиленови чували за смет и 600 чифта ръкавици. Хотел „Родопски дом” ще поеме храната на 40 ученика, които през почивният си ден ще разкрасяват града. Очаква се общо 500 души да подкрепят инициативата, сред които и 16 спелеолози от местния пещерен клуб и 20 служители на МВР.

Старт на кампанията в 09.30 часа утре на площад „Олимпийски”, ще даде зам.-кмета на община Чепеларе Боран Хаджиев, който ще пожелае успех на доброволците и ще посочи планираните райони за оборка. Приоритетно ще бъдат чистени долна лифт-станция на „Мечи чал”, главните пешеходни зони, кътовете за отдих край реките и др.

Ще бъде представена и местната инициатива „От нещо старо – да направим нещо красиво”, реализирана от четири неправителствени организации. Официално ще бъдат открити лебеди, направени от стари автомобилни гуми, които ще красят общината. Гражданите и гостите на града ще могат да се насладят и на други произведения на изкуството от отпадъци.

Въпреки, че все още на места има сняг участниците излизат, за да подкрепят кампанията, чийто лица са кметът на община Чепеларе Тодор Бозуков и Екатерина Дафовска.

Почистващата фирма „Титан Клинър” ще работи на пълни обороти с целия наличен състав, за да може събраните отпадъци в Чепеларе, Смолян и Мадан да бъдат извозени.

Вирни се горе