Над 50 ентусиасти от три континента разучават български народни танци в Девин

 Над 50 ентусиасти от три континента разучават  български народни танци в Девин

В голямата зала на комплекс „Орфей“ в Девин над 50 ентусиасти от 14 държави от Европа, Азия и Америка тези дни са на българска вълна – разучават нашите народни танци с двама преподаватели от Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Организатор на семинара е доц. Георги Гаров – ръководител на катедра „Хореография“ в университета и преподавател по българска народна хореография. Заедно с проф. Николай Цветков, преподавател по български танци в университета, обучават чужденците на нашата народна танцова култура. На всеки семинар се осигурява и лектор от БАН. Тази година е проф. д.н. Албена Георгиева, която е подготвила специална лекция с видео материали.

Семинарът е 12-и по ред и за първи път се провежда извън базата на университета. Не случайна е избран Девин. Според организатора, тук е мястото не само да обучават чужденците на български народни танци, на фолклорна българска култура от всички региони на страната, на всеки отделен етнос или етнографска група, но и да се покажат забележителностите на България, да могат да се възползват и от минералната вода на Девин, да ползват сауна, масажите и всички удобства, които предлага комплекс „Орфей“. Групата е имала специална визита в Пловдив като Европейска столица на културата, посетила е Бачковския манастир, Регионалния исторически музей в Смолян, била е на Роженския събор, в читалището в Широка лъка се е запознала с местния фолклор и е опитахме традиционната широколъшка кухня.

Проф. Цветков се радва, че много от участниците в семинара са за пореден път, което показва, че им харесва начина, по който се преподават. Важно е танците да бъдат разбрани в дълбочина, с техните символи, със значението, с отношението на самите българи към танците в обичаите.

Хореографката Естер Вилемс от Холандия сподели: „Много харесвам българските танци, специално тези, свързани с обредите от миналото. В тях има дълбоки знания за народа. Но танците са много полезни и за здравето на тялото и на душата. Ходим на различни места и слушаме родопски народни песни, танцуваме заедно, забавляваме се заедно. Тук сме от различни държави – Китай, Австралия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Англия, от Америка и от другаде. Обединяват ни българските танци, които са по-енергични, музиката е тайнствена, тоновете са съвсем други от нашите. А и условията в комплекса са много добри.“

Росица Примовска

Вирни се горе