Над 1 тон боклуци събраха природолюбители от парк „Амзово”

Над 1 тон боклуци събраха природолюбители от парк „Амзово”

Над 1 тон боклуци от мястото предвидено за еко парк “Амзово” събраха за месец членовете на Сдружение “Фън ин дъ маунтин” и приятели. В момента се изгражда така наречения “Заслон на познанието”, който ще представлява класна стая на открито. Паралелно започва изграждането и на образователните къщички по дърветата, в които децата ще могат да научат за начина на живот и местообитания на горските животни, птици и растения. Дейностите се изпълняват по стартиралия преди месец проект “Планината- наш дом и училище”, финансиран от Фондация “Америка за България” и изпълняван с доброволния труд на членовете от сдружението. Проектът е подкрепен от община Смолян, която предостави земята за създаване на еко парк „Амзово“, съобщиха от пресцентъра на община Смолян.

По проекта ще се изгради уникален за Родопите горски парк в прекрасната местност ''Амзово'', който ще представлява инфраструктура за екообучение, спорт, рехабилитация, забавление и отдих за деца, възрастни и хора в неравностойно положение. Целта на проекта е да мотивира младите хора да участват в дейности за опознаване на прекрасната ни природа, обединявайки екологично образование и възможностите за спорт и рехабилитация в планината,както и редица дейности за опазване на природата и запознаване с нейното разнообразие и необходимост от опазване. Проектът започна с почистване и обособяване на ''Пътеката на здравето'', където също се предвижда да се изградят спортни съоръжения, както и образователни табели за биоразнообразието в местността и резервата. Пътеката ще бъде и един от начините да се стигне до парка. Всичко това е дългосрочна инициатива, която има за цел да обедини местните хора в идеята за високата ценност на запазената природа и здраве

Фондация „Америка за България” подпомага израстването и укрепването на динамичната пазарна икономика и демократичното общество в България. Основана през 2008 година, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Грантовете, които Фондация „Америка за България” предоставя, продължават отношенията на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България.

Вирни се горе