На работна среща кмета Дора Янкова обсъди с гръцки колеги трасграничното сътрудничество

На работна среща кмета Дора Янкова обсъди с гръцки колеги трасграничното сътрудничество

Днес се състоя работна среща на кмета на община Смолян с висши служители от общините Самотраки и Траянополис в Северна Гърция, на която двете страни се информираха за хода на работата по подготовката на два съвместни проекта. Първото предложение е на тема: „Тракийско и византийско културно наследство в Родопите и Северното Егейско крайбрежие”. Водещ партньор е община Смолян, от гръцка страна община Самотраки и РИМ „Стою Шишков”.

Идеята е чрез този проект да се извършат проучвания на територията на Родопите и Северното крайбрежие на Егейско море за тракийски и византийски обекти, както и да се осъществят консервационно-реставрационни работи на крепостите Калето в ЗМ „Невястата-Турлука” край Смолян и проходната пещера в с. Кошница, община Смолян.

Приблизителната стойност на проекта е 1 680 000 евро (без ДДС), а продължителността на изпълнение 24 месеца.

Вторият проект е на тема: „По-добри възможности за заетост чрез сътрудничество, обучение и създаване на мрежи”. Водещ партньор е община Траянополис – Северна Гърция, а подкрепящ е община Смолян. Проектът ще позволи да се реконструират две общински сгради: в Смолян Алибеев конак и в Траянополис – бивш Обучителен център. Приблизителният бюджет на проекта е 1 900 000 евро.

От българска страна Декларациите за намерения бяха подписани от Дора Янкова – кмет на община Смолян, а от гръцка: от Йоанис Димитриадис – зам. кмет на община Траянополис и Спирос Арсениос – упълномощен представител на кмета на община Самотраки.

Вирни се горе