На мащабен форум в Пампорово ще се обсъди проблема с визовия режим за страни извън ЕС

На мащабен форум в Пампорово ще се обсъди проблема с визовия режим за страни извън ЕС

Община Смолян е сред организаторите на Десетото юбилейно Международно туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона” и 80 години курорт Пампорово. Мащабното събитие ще се проведе от 10 до 13 октомври т.г. в зимния курорт. Туристически региони от чужбина ще представят свои презентации. Сред тях са Германия, Турция, Гърция, Унгария и Молдова. През месец август на посещение в побратимената ни турска община Ялова кметът Николай Мелемов и колегата му Якуб Кочал се договориха на тази борса да участват представители от туристическия бранш и бизнеса . Градоначалникът още тогава се ангажира да се постави и важния въпрос свързан с облекчаване на визовия режим за турските туристи. По негова инициатива в програмата на изложението вицепремиерът Даниела Бобева и представители от външно министерство, браншовите и туристически асоциации ще дискутират въпроса с визовия режим за страните извън Европейския съюз и проблемите, които поражда. Основният е, че визовият режим се явява пречка пред развитието на туристическия бизнес в България. Ще се дискутира икономическият ефект от издаването на многократни входни визи за страната ни в страните от ОНД и Турция.

В програмата на форума е предвидена и дискусионна кръгла маса на тема: „Новото законодателство в подкрепа на българския туризъм”. Ще се обсъдят възможностите за развитие на туризма през новия програмен период на ЕС 2014-2020. Председателят на БХРА Благой Рагин ще представи новата маркетинг и рекламна политика в българския туризъм. Ще има презентации на проекти за развитие на туристически региони в България.

Във форума ще участват вицепремиерът Даниела Бобева, министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, заместникът му Бранимир Ботев, областният управител инж. Димитър Кръстанов, кметовете на Смолян и Чепеларе Николай Мелемов и Тодор Бозуков, депутати , представители на местната власт и др.

Сред организаторите са Пампорово АД, община Чепеларе , РТА”Родопи” и др.

Вирни се горе