На кръгла маса обсъдиха "Бъдещето на спортното училище в Чепеларе"

На кръгла маса обсъдиха "Бъдещето на спортното училище в Чепеларе"

Бъдещето на Спортното училище в Чепеларе бе обсъдено на кръгла маса, инициирана от Славка Чакърова –кмет на Община Чепеларе по повод полученото обезпокоително писмо от РУО на МОН – Смолян за предприемане на действия, съгласно правомощията и действията на първостепенния разпоредител с бюджет, а именно Община Чепеларе .

На срещата на 5 март присъстваха Теодора Щерева и Мария Сотирова – ст. експерти в РУО на МОН – Смолян, представители на Общински съвет – Чепеларе, представители на спортните клубове в Чепеларе, Любен Атанасов –директор на Спортно училище „Олимпийски надежди“, родители, треньори и преподаватели, както и заинтересовани граждани. Идеята на срещата бе да запознае широката общественост със съществуващите проблеми, както и да се дебатира по какъв начин то да продължи да съществува и да работи, като се слее в едно от двете училища в града – ПГСГСТ „Н. Й. Вапцаров“ или СУ “ Васил Дечев“.

Многократните проверки за период от 3 години, извършвани от служители на РУО на МОН – Смолян и служители на Община Чепеларе, със заповед на кмета на Община Чепеларе, са констатирали нарушения – главно отсъствия на ученици от учебни часове и тренировки, в същото време неотразени отсъствия в дневниците. Средствата за учебната 2018/2019 година, които училището получава от държавния бюджет са 260 000 лв., както и средствата за дофинансиране на маломерни паралелки от Община Чепеларе с взето решение от ОбС – Чепеларе, без които то не може да съществува в размер на 55 000 лв. Общата сума за издръжка за 2018/2019 година възлиза на 310 000 лв., а броят на учениците в СУ „Олимпийски надежди“ е едва 40, които са в 6 паралелки от 7 – 12 клас.

Теодора Щерева ясно поясни част от Наребда № 1 за Спортните училища, в която се казва, че спортните училища задължително трябва да имат подписани тристранни договори /Спортно училище, Спортен клуб, Федерация/, от което следва, че всички ученици в спортни училища трябва да бъдат картотекирани в клубове. В СУ „Олимпийски надежди“ по-голяма част от учениците не са картотекирани.

Предстои среща между Общински съвет – Чепеларе и директорите на двете училища – ПГСГСТ „Н. Й. Вапцаров“ или СУ “ Васил Дечев“, за да се обсъди най-добрия вариант за сливане. Окончателното решение за начина на функциониране на СУ „Олимпийски надежди“ ще бъде взето с решение на Общински съвет – Чепеларе.

Вирни се горе