На Богоявление и Ивановден архимандрит Висарион ще служи в катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“

   На Богоявление и Ивановден архимандрит Висарион ще служи  в катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“

Двата последователни празника – Богоявление/Йордановден, 6 януари/ и Ивановден на 7 януари, носят един знак – възхвала на Божия Син, роден за спасението на света и Неговото кръщение в река Йордан от св. Йоан Предтеча /Йоан Кръстител/. Тогава небето се е отворило, Св. Дух слязъл във вид на гълъб върху Христос и множеството чуло: „Този е Моят възлюбен Син, в когото е Моето благоволение!“ През вековете нашият български народ винаги тържествено и от сърце е тачил тези празници, съхранени от Църквата като ярка принадлежност към православното християнство.

И на двата празника от 9 часа архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще възглави празничните св. литургии в катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян заедно със свещеници, ще участват хористи и иподякони.

На Богоявление /Йордановден/ по установена традиция заедно с община Смолян от 10,30 ч. пред храма архиерейският наместник ще отслужи Богоявленския водосвет и ще освети бойните знамена на 101-и Алпийски полк.

След това в 11 часа ще потегли литийно шествие към река Черна до АРЗ , водено от архимандрит Висарион и в съпровод на Общинския духов оркестър, за да бъде хвърлен Богоявленският кръст за здраве.

Заповядайте! Благодатно е да се участва и в двата Божии празника!

Вирни се горе