На 6 октомври в Смолян ще се проведе интернационална олимпиада по астрономия

На 6 октомври в Смолян ще се проведе интернационална олимпиада по астрономия

Община Смолян ще бъде домакин на интернационалната олимпиада по астрономия, която се провежда за първи път в България. До момента са се записали 90 участници от Армения, Бангладеш, България, Китай, Италия, Чехия, Казахстан, Корея, Киргистан, Литва, Русия, Индия, Румъния, Швеция, Тайланд и Украйна. Към всеки отбор ще има и тийм лидер. Събитието ще се проведе от 5 до 13 октомври в Смолян. Официалното откриване ще е на 6 октомври в 16.00 часа в Родопския драматичен театър.

Община Смолян като домакин е организирала голяма част от програмата на участниците. Астрономите ще посетят Историческия музей, Планетариума, Момчилова крепост и ще ползват спортната база. Гостите ще бъдат на екскурзия в Широка лъка, където ще присъстват на концерт на Националното училище по фолклорни изкуства. Участниците ще бъдат настанени в Пампорово.

Интернационалната олимпиада се организира от Евроазиатското астрономическо общество и Асоциацията на учителите по астрономия към Европейската асоциация за астрономическо образование. По правило състезанието се провежда в голяма астрономическа обсерватория или институт. Българската национална обсерватория на връх Рожен е най-голямата на Балканите и въобще в този район на Югоизточна Европа. В Международната олимпиада на астрономите участват около 120 ученици от 20 страни на Европа и Азия. България участва в 18 издания на олимпиадата от 1998 г. До този момент българските ученици са спечелили за страната ни десетки медали, от които 14 златни. Изключително е представянето ни на XX–тата юбилейна Международна олимпиада през 2015 г. с четири медала и абсолютното първо място на Стефан Иванов – ученик от 9. клас на ПМГ – Бургас. До момента от всички 14 златни медала за страната ни последният е с най-висок резултат за цялата олимпиада. Това представяне определи и домакинството на България на XXI–та Международна олимпиада по астрономия. Олимпиадата се провежда от 1996 г. В нея участват първенците от националните астрономически олимпиади в различните страни – ученици от 14 до 18 години. Състезанието преминава в три тура – теоретичен, практически и наблюдателен. В първия тур се поставят задачи с остроумна и нестандартна формулировка като се поощрява оригиналното мислене. Във втория, задачите поставят участниците в ситуация максимално близка до тази на професионалните астрономи при решаване на даден научен проблем. В третия тур задачите са свързани с наблюдение с просто око или телескоп и изискват много добро познаване на звездното небе. МОА се провежда в две групи: младша възраст (до 16 г.) и старша възраст (до 18 г.), съобщиха от пресцентъра на общината.

Вирни се горе