На 21 май ще отбележим дванадесетото издание на Европейската „Нощ на музеите"

На 21 май ще отбележим дванадесетото издание на Европейската „Нощ на музеите"

На 21 май 2016 г. (събота) ще отбележим дванадесетото издание на Европейската „Нощ на музеите"

Министерството на културата започва да приема предложения и заявки от цялата страна за присъединяване към инициативата.

Европейската „Нощ на музеите" е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години тя се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват веднага в инициативата още в първото й издание. И през тази година, когато е 12-тото издание на Нощта, Министерството на културата на Рeпублика България и Френският институт в София ще са партньори на Министерството на културата и комуникациите на Франция в организирането и отбелязването на инициативата. По традиция, очаква се отново десетки музеи и галерии в страната да изявят готовност и желание да се включат в европейската инициатива с множество интересни изложби, концерти и най-различни арт прояви, посветени специално на Нощта.

Министерството на културата на Р. България напомня, че предложения и заявки за участие в европейската инициатива „Нощ на музеите" – 2016 могат да изпратят както национални музеи и галерии, така и регионални музеи и общински културни институти, а също и частни галерии и изложбени пространства, които проявяват интерес към събитието.

Националната програма за участието на музеите от страната в Европейската нощ на музеите се изготвя от Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" в Министерството на културата.

В предстоящата Европейска „Нощ на музеите" на 21 май 2016 г., когато вратите на музеите и галериите ще са отворени до полунощ и входът в тях е свободен за посетителите, с нови интересни експозиции и с различни атракции и артистични изяви пространствата за изкуство ще обогатят тазгодишното издание на инициативата.

По своя формат Европейската „Нощ на музеите" е широко отворена програма, при това – към възможно най-широк кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до ценностите, експонатите и творбите, които музеите и галериите показват, но и до техните послания. С увеличаването на броя на участващите музеи, галерии и изложбени пространства в Европейската „Нощ на музеите" на практика се увеличава и възможността културното послание на тази чудесна инициатива да достигне до още по-голям кръг от хора, и най-вече – до младото поколение.

Вирни се горе