На 100% завърши санирането на блок №51 в Смолян по националната програма

  На 100% завърши санирането на блок №51 в Смолян по националната програма

По-рано от предвидения краен срок -23 ноември, в Смолян приключи на 100% санирането на един от одобрените по Националната програма за енергийна ефективност жилищен блок №51 на Новия център

В пететажната обновена сграда на ул. Момина скала" №4 има 42 апартамента. Това е първият завършен блок в Смолян, саниран по Националната програма за енергийна ефективност. В момента се работи по промяната на облика на още 24 блока, като нови 4 са одобрени за саниране в общината до 21 октомври. С тях общия брой одобрени и чакащи за стартиране на процедурата са общо 36 жилищни блока.

Собствениците на апартаменти в блок №51 на Новият център в областният град са изключително доволни от новата визия на жилищната сграда. Едва сега са усетили уюта и топлината на домовете си в студените есенни дни, споделиха част от тях пред екипът ни. Изразиха и задоволство от добре свършената работа от фирмата-изпълнител на обекта “ДиК” ООД гр.Смолян. Освен, че сградата е на 100% завършена по-рано от крайният срок, работниците са действали изключително усърдно и качествено. Собствениците на фирмата не са имали никакви трудности при реализацията на проекта, срещали са разбирането и помощта на живущите в сградата. Това сподели пред Smolyannews.com един от собствениците на фирмата-изпълнител Костадин Кисьов. На въпросът ни имало ли е трудности с набирането на строителни работници, Кисьов обясни, че не са срещнали такъв проблем. Наетите работници на обекта са предимно от региона и допълни, че когато си коректен, плащаш добре и навреме, проблеми с кадрите няма.

По програмата в блок №51 са изпълнени топлоизолационна система на външни фасадни стени;топлоизолационна система в мазета; топлоизолационна система на тавани; цялостна подмяна на покрив включваща: хидроизолация, топлоизолация, керемиди, улуци, водосточни тръби. Подмяна на старата дограма с нова PVC петкамерна със стъклопакет; изграждане на нова домофонна система; подмята на цялата електрическа и осветителна система в общите части, мазета и тавани и изграждане на мълниезащитна инсталация.

Енергийната ефективност на дома е от изключително значение за рационалното изразходване на семейния бюджет, особено в региони, като нашия, в които отоплителният сезон е с по-дълга продължителност. Освен ползите за жителите на града на битово ниво, с реализацията на програмата ще се подобри значително и визията на кварталите. От общината ще облагородят околоблоковите пространства и ще стане много красиво, същевременно удобно и комфортно за самите собственици на жилища. "Градът ще се преобрази с обновяването на многофамилните сгради“, коментира и кметът на общината Николай Мелемов.

Процедурата все още е отворена, като право да кандидатстват имат собственици на жилищни сгради строени по индустриален способ. Освен това те трябва да отговарят на изискванията определени в законовите норми. Програмата за енергийна ефективност е изцяло обезпечена със средства от държавния бюджет.

Вирни се горе