Монтират соларни инсталации на три детски градини в Смолян за 174 хиляди лв. по норвежката програма

Монтират соларни инсталации на три детски градини в Смолян за 174 хиляди лв. по норвежката програма

Зам.-министърът на енергетиката Николай Николов връчи днес на кмета Николай Мелемов ваучера в детска градина „Родопчанче”

Зам.-министърът на енергетиката Николай Николов връчи днес на кмета Николай Мелемов ваучер на стойност 174 хил. лв. Средствата се предоставят по схема на норвежката програма след одобрен допълнителен проект на община Смолян . Те ще бъдат използвани за монтаж на соларни инсталации на три детски градини в Смолян – № 2 „Синчец“, № 6 „Зорница“ и № 8 „Веселушко“.

Ваучерът беше връчен на градоначалника в детска градина „Родопчанче” в кв.Райково, в която заедно с още една учебна сграда се изпълнява проект :” Прилагане на мерки за енергийна ефективност и възобновяема енергия. В детската градина вече горивната база и отоплителна инсталация са подменени и се инсталира соларна система за БГВ. Талантливите деца посрещнаха гостите с музикална програма, а ръководството на детското заведение благодари на кмета Мелемов за грижите, които полага за децата на Смолян. По този проект базата в детското заведение е напълно обновена и уютна.

„ Кандидатствахме за сгради на училища и детски градини по норвежката програма. Ефектът след реализирането му е осезаем, което се вижда и тук. Създаде се добра среда за нашите деца, а ще се реализират и икономии. Благодаря на Министерството на енергетиката и на правителството, защото без тяхната помощ нямаше да реализираме този проект ”, посочи Мелемов. Той обяви, че всеки момент ще започне да се работи и по монтажа на соларните инсталации в трите детски градини, за които е осигурено финансирането.

Зам.-министър Николов каза, че енергийната ефективност е един от основните приоритети на правителството в сектор „Енергетика”, защото с тези мерки на практика ще може да се пестят средства, които да се насочат другаде, в случая за се инвестира в качествено образование и за бъдещето на децата ни. Той припомни, че нашата област е фаворит по Норвежката програма и е с най-голям размер на финансиране. Припомняме, че министърът на енергетиката Теменужа Петкова и кметът Мелемов подписаха миналата година в Смолян договор по одобрен проект на общината по Норвежката програма за енергийна ефективност и възобновяема енергия. Той се прилага в две сгради. Това са Второ ОУ „Проф. д-р Асен Златаров” и Детска градина „Родопчанче”. Бюджетът на проекта е 629 869,69 лева . Главната му цел е да се постигнат икономии по отношение на разходите на електрическа и топлинна енергия в сградите, които са общинска собственост, чрез подмяна на горивната база и отоплителна инсталация за използване на биомаса (пелетно гориво).

Обекти на интервенция са сградите на ІІ ОУ “Проф. Д-р Асен Златаров» и детска градина №3 "Родопчанче”. Общ брой на обучаващите се деца в двете учебни заведения са 530.

Вирни се горе