Момчиловци отново ще е домакин на Фестивал на киселото мляко

Момчиловци отново ще е домакин на Фестивал на киселото мляко

Събитието ще се проведе за пета поредна година в смолянското село Момчиловци, в дните между 21 и 23 септември. “Спонсор и съорганизатор на празника е китайската компания Bright Dairy, която произвежда от няколко години мляко с марка “Момчиловци”. Специално за фестивала ще пристигнат и гости от Китай, където млякото на Момчиловци се рекламира, като една от тайните на дълголетието”, съобщи кметът на селото Сийка Суркова. Фестивалната програма включва богата културна и развлекателна програма. В нея са включени изложение на млечни продукти и занаятчийски изделия, концерти на фолклорни състави и изпълнители. По време на фестивала ще бъде избрана и “Кралица на млякото”, като това ще е част от националния конкурс “Мис Родопи”.

Основна цел на Фестивала на киселото мляко – култура и традиции е да популяризира традициите за производство на кисело мляко и сирена, заедно със богатството на песенния и танцов фолклор, самобитността на родопските обичаи и автентичните родопски занаяти.

Мероприятието всяка година се провежда под патронажа на Министерството на туризма, а партньори на празника са Община Смолян, Област Смолян, Кметство Момчиловци, „Тодоров“ АД и Swagbag.eu.

Вирни се горе