Момчета с носии скачаха за кръста в Бостина и в Момчиловци

 Момчета с носии скачаха за кръста в Бостина и в Момчиловци

Водосветът в село Бостина бе отслужен от отец Васил Маджаров от Устово, в присъствието на много миряни. Той пожела здраве и благоденствие на всички, мирна и успешна година, след това хвърли кръста в реката. Повече от десет младежи скочиха във водата, всичките облечени с потури и бели ризи по хайдушки.

40 годишният Ангел Стоев бе споходен тази година от късмета да извади богоявленския кръст от ледените води. „Чувствам се великолепно. Ррадвам се, че традициите се запазват. Пожелавам здраве на всички и успешна година”, каза Ангел.

Известният родопски гайдар Петър Янев и тази година с вълнение подкрепяше младежите от родното си село със своята гайда. Самият той, макар и да не скочи за кръста, нагази във водата, за да е по-близо до тях и до осветената вода.

За първи път в Момчиловци кметството, съвместно с родопските хайдути организираха ритуал с шествие на Йордановден. В него се включиха младежи и девойки в народни носии, които преминаха през центъра на селото под звуците на гайда. Начело на колоната се вееха националния трибагреник и знамето на Момчиловци, а между тях – бе портретът на Ботев. Отец Николай Рангелов хвърли кръста в Шадравана, а най-сръчен бе Илия Гунчев – ученик в 11 клас в ПМГ „Васил Левски” в Смолян.

„Винаги съм вярвала, че Момчиловци ще пребъде! И ако някога е имало капчица съмнение за това, то вече няма и помен от него! Благодаря на всички момчета и момичета (27 на брой), които днес облякоха носии, развяха знамената и поведоха шествието начело с портрета на Ботев. Благодаря на 16-те смели юнаци, които се потопиха в ледените води за Богоявленския кръст, а след това извиха мъжко хоро. С искрена благодарност и към отец Николай, читалище “Светлина” и сдружение “Родопски хайдути”, без които празникът ни не би имал същата атмосфера. Всички вие за пореден път доказахте, че вярата и българщината са живи в Момчиловци! Честит Йордановден!”. Това е публикувала кметът на родопското село Сийка Суркова в социалната мрежа.

Вирни се горе