Много добри са резултатите от дейността за 2017 година ОД МВР-Смолян

Много добри са резултатите от дейността за 2017 година ОД МВР-Смолян

Положителна бе оценката на главен комисар Георги Арабаджиев – зам.-главен секретар на МВР за работата на ОД МВР – Смолян през изминалата 2017 година. Той допълни, че през изминалата година областната дирекция е изпълнила успешно възложените от ръководството на МВР цели и задачи и бележи значителен напредък в работата си, което говори за положените усилия в тази насока. Гл.комисар Арабаджиев пожела на всички служители на МВР здраве и късмет за запазване на постигнатите резултати и гарантиране на сигурността и обществения ред в областта.

Отчета за дейността през 2017 г. бе представен днес, 22.03.2018 г., от директора на ОДМВР – Смолян старши комисар Николай Димов. На него присъстваха: областният управител на област Смолян г-н Недялко Славов, зам.областният управител на обл.Смолян г-н Владимир Гърбелов, кмета на община Смолян г-н Николай Мелемов, председателят на Административен съд – гр. Смолян – г-н Игнат Колчев, зам.окръжният прокурор на Окръжна прокуратура – Смолян – г-н Недко Симов, директорът на Регионална Дирекция “Гранична полиция” – Смолян – комисар Стоян Мандажиев, директорът на регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян – комисар Симеон Цървуланов.

По време на отчета беше подчертано изключително доброто взаимодействие и координация между всички структури на държавата, общините и гражданското общество в област Смолян. През 2017 г. се запазва тенденцията за област Смолян да е сред областите с най-ниска престъпност в страната. Статистическите данни сочат, че на територията на ОДМВР – Смолян са извършени едва 0,7% от регистрираните в страната престъпления, които съотнесени към 100 хил. души от населението са 546,5 престъпления на 100 хил.души при 1 159,1 средно за страната. Наред с това традиционно ОДМВР е сред дирекциите с най-висока разкриваемост на извършените престъпления, като за изминалата 2017 г.тя е 72.85/ при средна за страната 47.38%.

По отношение на структурата, характера и динамиката на криминалната престъпност в района в сравнение с предходната година няма настъпили съществени изменения – в структурата на криминалната престъпност доминиращи са общоопасните престъпления, а относно динамиката на престъпността е налице незначителен спад на регистрираните престъпления с около 0,3 %. – регистрирани са 641 криминални престъпления спрямо 643 през 2016 г. Запазва се характера и на регистрираните икономически престъпления в сравнение с предходната година, като водещи остават документните престъпления и престъпленията в горското стопанство, свързани с неразрешен добив на дърва и дървен материал.

По време на представянето на отчета беше посочено,че в основата на добрите резултати по противодействие на престъпността са сериозната превенция в резултат на високата разкриваемост и бързото правосъдие спрямо извършителите на престъпления.

Сред основните насоки за работа през изминалата година са били: -Противодействие на престъпленията против личността; През 2017 г. са регистрирани общо 32 бр.престъпления срещу личността, най-значимите от които са: 2 убийства, 2 изнасилвания и 22 нанесени телесни повреди.

-Противодействие на престъпленията против собствеността;

-208 бр. от които 148 бр. кражби на имущество и 15 измами от които 5 от категорията на „телефонните измами“.

-Противодействие на общоопасните престъпления;

С най-голям дял сред общоопасните престъпления са престъпленията по транспорта -195 бр. при 156 през 2016 г., които са свързани предимно с управление на МПС след употреба на алкохол или наркотици, управление на МПС без рег.табели или без СУМПС и в периода на наложено наказание „Лишаване от правоуправление“. На следващо място сред общоопасните престъпления са престъпленията свързани с наркотични вещества. През годината са разкрити 77 бр. престъпления с наркотични вещества, като от тях 5 досъдебни производства са за разпространение на НВ, а останалите са за държане на НВ – марихуана, амфетамин и хероин. През годината са установени и 49 случая на управление на МПС след употреба на наркотици.

-Състояние на пътната безопасност: През 2017 г. на територията на областта са регистрирани 478 ПТП срещу 533 през 2016 г. От тях 90 срещу 80 през 2016 г. са тежки със 7 срещу 4 през 2016 г. убити и 106 срещу 108 през 2016 г. ранени участници в движението. 388 срещу 453 през 2016 г. от регистрираните ПТП са само с материални щети.

Подробности от отчета са публикувани в интернет на официалната страница на ОД МВР – Смолян в рубриката „Статистика и отчети”, секция „Отчети”.

Вирни се горе