Младежи от български общности в Молдова, Украйна и Румъния бяха впечатлени от проектите по които работи община Смолян

Младежи от български общности в Молдова, Украйна и Румъния бяха впечатлени от проектите по които работи община Смолян

32-ма младежи от България и традиционните български общности в Молдова, Украйна и Румъния участваха в международния младежки обмен “Прозорец към другата България”, който се проведе от 1-ви до 8-ми юни в Смолян. Събитието се организира от Сдружение «Асоциация български детски и младежки парламент»,съобщиха от местната управа.

Проектът се осъществява по програма «Младежта в действие» на Европейската комисия и цели да осигури подкрепа за млади хора в селски или бедни градски райони в Украйна, Молдова и Румъния с високо ниво на безработица. По време на проекта участниците развиха комуникативни, организационни и лидерски умения и се научиха как сами да разработват, реализират и отчитат младежки проекти. Основната цел на обмена беше да се надгради организационния капацитет на участващите младежки организации и да се изградят умения за осъществяване на целите и идеите им.

За постигането на заложената цел бяха подготвени поредица от взаимносвързани модули. Участниците научиха повече за структурата и моделите на работа в различните неправителствени организации, етапите на проектното писане, работата в екип, комуникацията с външни партньори и присъствието в глобалната мрежа. Проведоха се и културни вечери на всяка една от групите, в които бяха запознати останалите с традициите, обичаите и съвременната култура на своята общност.

Младежите разгледаха архитектурния резерват в село Широка Лъка и преминаха кратък курс по астрономия в НАО «Рожен». Те посетиха Регионалния историческия музей «Стою Шишков» и се срещнаха със зам.-кмета на Смолян Марин Захариев, мл.експерт в дирекция „Икономическо развитие, проекти, програми, международни и младежки дейности” Александър Караджов и гл.специалист в дирекция „ФСДБ” Димитър Настанлиев. Младежите бяха впечатлени от проектите по които работи община Смолян. Те направиха предложение да се поставят табели на Смолянските езера с апел да не се замърсява природата с битови отпадъци. В края на срещата гостите бяха поздравени и от кмета Николай Мелемов.

Вирни се горе