Министерството на финансите: Общините Смолян, Доспат и Неделино са в тежко финансово сътояние

Министерството на финансите: Общините Смолян, Доспат и Неделино са в тежко финансово сътояние

Над 197 млн. лева са просрочените задължения на общините към края на март

Повече от 197 млн. лева са просрочените задължения на общините към края на март, сочат данните на Министерството на финансите.

59 % от общините в България имат просрочени задължения към края на първото тримесечие на годината, допълват от финансовото министерство. Анализът им по критериите за фискални правила, разписани в Закона за публичните финанси, показват, че близо 40 от общините не спазват три или повече от тези правила.

В тежко състояние са общини като Белоградчик, Доспат, Смолян, Неделино и Велинград. Именно Велинград бе дадена като пример от министъра на финансите Владислав Горанов, като община, която е във фалит още преди одобрението на закона.

Размерът на просрочените задължения в бюджета на общините в област Смолян общо към март 2016 г. е 21 320 433 лева, като спрямо март 2015 г. те са нараснали с 8 587 291 лева, сочи анализът на Министерство на финансите, публикуван днес. В списъка на общините, чието осреднено равнище на събираемост за данъка върху недвижимите имоти и данъка върху превозните средства е под осреднената събираемост на двата данъка за всички общини, отчетена за последната година са Мадан с 37.87% и Неделино с 44.69%.

В класацията за най-съществени отклонения сред 65-те общини с налични просрочени задължения по бюджета на общината през първото тримесечие на 2016 г., надвишаващи 5 на сто от отчетените за последната година разходи за общинатаса община Неделино – 74.8% и община Доспат – 79.5%.

Сред общините с налични към края на 2015 г. и през първото тримесечие на 2016 г. поети ангажименти за разходи по бюджета на общината, надвишаващи 50 на сто от средногодишния размер на отчетените разходи за последните четири години е община Смолян с 214.8%.

В таблицата на общините с налични към края на 2015 г. задължения за разходи по бюджета на общината, надвишаващи 15 на сто от средногодишния размер на отчетените разходи за последните 4 години са Доспат с 113.1% и Неделино – 70.5%.Двете общини са в таблицата и с общините с най-големи отклонения през първото тримесечие на 2016 г.

В Държавен вестник е обнародван Законът за изменение и допълнение на Закона за публичните финанси, с който се въвежда ред за откриване на процедура по финансово оздравяване на общини, както и възможност за предприемане на мерки за финансова устойчивост и стабилност на местните финанси.

Общините, които отговарят на условията, по преценка на МФ са:

Кресна, Симитли, Струмяни, Лясковец, Видин, Димово, Борован, Мизия, Кирково, Кърджали, Дупница, Рила, Сапарева баня, Ловеч, Тетевен, Георги Дамяново, Батак, Белово, Велинград, Септември, Перник, Карлово, Сливен, Баните, Девин, Доспат, Мадан, Неделино, Рудозем, Смолян, Чепеларе, Костенец, Опан, Омуртаг, Минерални Бани и Стамболово.

Вирни се горе