Бойко Борисов ревизира новия път Смолян-Девин –Кричим

Бойко Борисов  ревизира новия път Смолян-Девин –Кричим

Премиерът Борисов направи оглед на отсечката от пътя, която предстои да се довърши. Трасето между с.Лясково и с.Михалково е последния етап от обекта на новия път, който се изгражда заради хидроенергийната каскада „Цанков камък”. Бъдещият язовир ще залее сегашния път между Девин и Михалково. Преди дни Борисов заяви,че въпросният пътен обект е най-скандалното и скъпо трасе в България. 22 км. са стрували 220млн.евро, обяви Борисов и посочи обекта като пример за корупция. Според изпълнителите на пътя от австрийския консорциум „Алпине Бау” първоначално са били предвидени 40млн.евро. Пътят обаче се оскъпил двойно заради некачествено проектиране и лоши геоложки проучвания. Изградени са 10км. нов път и 880м.тунел. Рехабилитирана е 7км. отсечка от съществуващото трасе към с.Лясково. Колко ще струва обаче довършването на обекта от Лясково до Михалково не е ясно. Не се знае и с каква сума се е оскъпил проекта за самия язовир, който беше открит през 2006г. от тогавашния премиер Симеон Сакскобурготски. Планирани бяха общо 220млн.евро за целия обект, но сега вероятно сумата се е удвоила. Изграждането на „Цанков камък” се забави с 18 месеца и това също доведе до оскъпяването му. Главен изпълнител на строителните дейности е „Алпине Бау”, който довършва каскадата след оттеглянето на „Алпине България” в която акционер беше Фирмата на бизнесмен Николай Вълканов „Минстрой”.

Новият участък включва 11 км нов път, тунел с дължина 800 метра и съществуващия до село Лясково реконструиран път. Общата дължина на изместения участък е 21 километра. Причината за оскъпяването на пътя Михалково-Девин през село Лясково е в некачествения проект.Това каза пред журналисти изпълнителният директор на НЕК инж. Красимир Първанов. Заради калпавия проект последните години не е правен по-голям разход за строителството на пътя. Трябвало да се платят 120 млн.евро, които в условията на криза са непосилни за електрическата компанията.

Проектът е включвал изграждането на язовир със 111 млн. куб. метра вода, електрическа централа за 80 мегавата ток, и обходен път от Михалково до Девин, тъй като старият ще остане на дъното на язовира.

Първоначалната стойност на язовира със стената е бил 108 млн.евро, водноелектрическата централа е струвала 47 млн.евро и 41 млн.евро са били предвидени за строителството на пътя. – или всичко за около 200 млн.евро.

Само до момента обаче инвестицията е за 350 млн.евро, а до края на годината, когато се очаква целият проект да бъде завършен, стойността ще достигне 460 млн.евро.

Първанов потвърди, че оскъпяването ще бъде разследвано от прокуратурата.

Според плановете, на 1 юли се очаква да започне пълненето на язовир „Цанков камък", а до 15 октомври трябва да е готов и обходният път, съобщи шефът на НЕК. В момента се „архивирали" водни запаси от язовир „Доспат", които ще бъдат пуснати за язовир „Цанков Камък".

До построяването на обходната отсечка старият път Девин – Михалково няма да бъде заливан, за да може по него да се движат автомобили.

Вирни се горе