Министър Нанков: Ако трябва ще се работи денонощно, но пътя край Тикале се пуска на 15 септември

 Министър Нанков: Ако трябва ще се работи денонощно, но пътя край Тикале се пуска на 15 септември

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков за пореден път увери, че пътят Смолян-Средногорци, в района на с. Тикале, ще бъде пуснат за движение на 15 септември, дори при необходимост ще се работи денонощно. Това става ясно, след като към министър Нанков бе отправено питане от народния представител от Смолянския регион Хайри Садъков, който за пореден път насочи вниманието на управляващите към проблема. Пътят ще бъде отворен минимум в една посока и тежкотоварното движение ще преминава с временна организация на движението през второкласния път, а не през изготвен алтернативен, където ще бъде пренасочвано частично само лекото движение, става ясно още от становището на министър Нанков.

„Неотложните аварийни мероприятия за стабилизиране на участъка са възложени на пътноподдържащата фирма в област Смолян. До момента от възложените работи е извършено разчистване на терена от растителност и покриване на основната пукнатина по склона с геомембрана с дебелина 2 мм. В процес на изпълнение е укрепване с високоякостна мрежа с анкери в зоната между двата далекопровода 20 кV, както и вертикално укрепване с високоякостна мрежа на площ около 500 м2 с анкери в зоната над срутището", коментира министър Нанков.

Общата стойност на възложените неотложни аварийни мероприятия е 1 145 991 лв. с ДДС, става ясно още от отговора.

„Тяхното изпълнение следва да приключи до 15 септември тази година, каквито са и уверенията на АПИ. Такъв ангажимент сме поемали и заявявали при срещи с населението. Ангажиментът е актуален и потвърден. Ако трябва ще работят и денонощно да изпълнят задълженията си", категоричен е министърът на регионалното развитие и благоустройство.

Той припомни още, че след възникналите в началото на март 2018 г. свлачищно-срутищни процеси, довели до пълното затваряне на републикански път I Соколовци – Смолян – Средногорци , до момента са предприети редица действия.

„Агенцията, съвместно с община Смолян изгради временен път от с. Влахово до Тикалско дере за осигуряване на движението на леки автомобили и бусове. Стойността на изпълнените от страна на АПИ дейности възлиза на 2 530 000 лв.

Преди около 20 дни минах по този път. Дора Янкова неколкократно ме е сезирала, че този път няма да може да поеме тежкото движение при настъпващия нов зимен сезон и е права. АПИ не просто трябва, а и ще изпълни ангажиментите си.

Със Заповед от 13.03.2018 г. на Председателя на УС на АПИ бе назначена експертна работна група, която извърши обстоен оглед и картировка на участъка, въз основа на които на 19.03.2018 г. представи в агенцията „Геотехническа експертиза" с препоръки за изпълнението на неотложни аварийни мероприятия за стабилизиране на участъка и подробна работна програма за обхвата на проучвателно-проектантските работи за радикално, глобално, дългосрочно и устойчиво решение на проблема, засегнал пътя.

Участъкът, засегнат от свлачищно-срутищните процеси, е вписан в регистъра на свлачищата в Република България под № SML 31.11572-03 от „Геозащита" ЕООД – Перник", коментира Нанков.

Междувременно агенцията е предприела действия и по изпълнение на дълготрайните мерки за укрепване на участъка.

Вирни се горе