Mини пpoект “Минало и бъдеще сега” реализираха в Смолян

Mини пpoект “Минало и бъдеще сега” реализираха в Смолян

Неформална група от ученици, наречена „Bright Future” (Светло бъдеще) реализира през месец март мини пpoeкт “Минало и бъдеще сега” с финансовата подкрепа на “Eвpoпa Диpeктнo” Cмoлян. Трите девойки, осъществили този проект са участници в обучение„Как да превърна идеята си в добър проект и да я реализирам в България“, организирано през 2015 г.от Европейския информационен център.

В последните години все по-сериозно се наблюдава тенденцията, младите хора да губят връзка с корените си, селата се обезлюдяват и в тях остават единствено безпомощни възрастни самотници.

В тази връзка младежите смятат, че един от начините за възстановяване връзката между поколенията е развитие на социалното предприемачество в региона. Идеята, която искат да реализират е възпитание у връстниците им на любов към традициитре и труда, чрез създаване на градинки в дворовете на самотни възрастни хора, чиято произведена продукция да се разпределя между тях.

Чрез разработения към “Европа Директно” мини проекта се цели стартиране на дейности по пуляризиране сред обществеността на идеята за създаване на градинки и намиране на съмишленици за осъществяването и.

Проектът се реализира през месец март и в него взеха участие 90 човека.

Стартът бе даден със срещи с ученици горен курс в три училища на града. На тях бе презентирана идеята на девойките и набиране н а доброволци за реализирането и.

Информирането на младежите в града продължи с проведеното на 19 март благотворително парти с продажба на изработен на място графит и събрана сума от 300 лв.

Последната дейност по пpoeкт “Минало и бъдеще сега” бе среща с представители на бизнеса, медиите, НПО сектора и общинска администрация, която се проведе на 31 март в община Смолян.

На заключителната срещата девойките направиха оценка на реализирания от тях проект, чуха предложенията и идеите на възрастните за успешното бъдещо развитие на идеята си и най-важното – създадоха нови съмишленици на своята кауза.

На всеки етап от реализирането на проекта обществеността бе информирана за помощта на „Европа Директно” Смолян в осъществяването на младежкия проект и по този начин се увеличи разпознаваемостта на европейския център и неговата роля в региона, съобщиха от офиса на “Европа Директно” Смолян.

Вирни се горе