Меморандум за бъдещо сътрудничество подписаха в община Смолян партньорите от четири държави по проект MUSTER

Меморандум за бъдещо сътрудничество подписаха в община Смолян партньорите от четири държави по проект MUSTER

„Радвам, се този проект ни събра, опознахме се и има добър резултат. Меморандумът гарантира, че ние ще продължим нашето сътрудничество”, каза кметът Мелемов

Меморандум за бъдещо сътрудничество подписаха в община Смолян партньорите от четири държави на петата финална среща по проект MUSTER – Многостепенно управление за интегрирано и устойчиво регионално развитие. Документът подписаха кметът Николай Мелемов от Смолян /България/ и представители местните власти от Чита ди Кастело /Италия/, Жу Ле Тур /Франция/, Льорах /Германия/ и Сигишоара / Румъния/. „Радвам, се този проект ни събра, опознахме се и има добър резултат. Пожелавам успех на всички и поздрави на градовете от нас. Радвам се и за меморандума, защото той гарантира, че ние и за в бъдеще ще продължим нашето сътрудничество”, каза кметът Мелемов след подписването на меморандума. Гостите получиха като подарък и рекламни материали от община Смолян. Срещата в Смолян е заключителна, като програмата на събитието стартира в четвъртък на 22 юни т.г. с представяне на партньорите и вече проведените дейности и продължи и днес с презентации на тема “Демокрация в интелигентни градове – ролята на технологиите при комуникацията с гражданите” – ролята на дигиталните технологии във взаимодействието между администрация и граждани и презентации и дискусия с участието на младежи и младежки организации на тема „Моето бъдеще в Смолян, в България, в Европа“.

„Искам да благодаря на партньорите , че срещите с тях бяха много полезни за нас в целия проект. Вярвам, че добрите практики и опита, който нашите колеги успяха да видят във вашите градове са полезни и ние ще успеем да взаимстваме от вашите практики. Уверен съм, че ще се запазят добрите връзки и ще работим и по други проекти. Администрацията и управлението трябва да бъдат близко до хората.Именно затова този проект е важен – да бъдем близо до хората и да ги включим в управлението на нашите общности”, посочи на срещата и зам.-кметът Марин Захариев. Координаторът на проекта от италианската агенция „ Утопи Конкрете” Карл-Лудвиг Шибел поясни, че има общи проблеми между градовете сред който миграцията на младите хора. Няма единна формула за решението на този проблем, но е добре да се изградят центрове за съвместна работа с младите хора. От м. септември 2015г. до м. август 2017г. пет града – Чита ди Кастело (Италия), Жуи Ле Тур (Франция), Льорах (Германия), Сигишоара (Румъния), Смолян (България) и Агенция Практикал Утопия (Италия) работят съвместно, за установяване на общи сфери на интерес и за изграждане на платформа за дългосрочно сътрудничество между петте местни власти. Програмата за градовете 2014 – 2020 на Европейската комисия представлява обща рамка с обединяваща функция за изпълнението на тези цели. Чрез тези срещи партньорите се запознаха със състоянието на градовете, участващи в проекта, в частност със специфичните иновативни форми на гражданско участие, с проекти, които са изпълнили, както и с политиките им за бъдещо интелигентно и устойчиво развитие. Този процес следва да доведе до избор на действия за съвместна дейност и постепенното формиране на една трайна мрежа. Участниците в срещата имаха възможност да видят Регионалния исторически музей и галерията, планетариума, а утре ще посетят Националното училище за фолклорни изкуства в Широка Лъка, както и някои от забележителностите на общината.

Вирни се горе