Мелемов предложи съдействие от община Смолян за узаконяване на незаконните обекти в Пампорово

Мелемов предложи съдействие от община Смолян за узаконяване на незаконните обекти в Пампорово

Над 40 са незаконните обекти в курорта Пампорово

По инициатива на кмета Николай Мелемов в община Смолян се проведе поредната среща с ползвателите и собственици на обекти в Пампорово, за да се предприемат мерки за узаконяването им. Гл.архитект на общината Мирослава Шамаранова обяви, че има преписки за 24 незаконни временни строежи в курорта. От тях 4 са приключили, в процедура са други -4, а останалите са без движение. Този път има срок поставен от държавата за узаконяването им и той е 26 ноември т.г. От тези обекти няма постъпления от данъци и такса смет. Ресорният зам.-кмет инж.Мариана Цекова съобщи, че общината плаща между 250-300 хил.лв на сезон за такса смет, а цифром и словом събира 20 хил.лв. Затова на всички присъстващи на срещата бяха раздадени декларации, които да ги попълнят и входират в „Местни данъци и такси”. Подобна среща се е провела и миналата година, уговорката беше да ги попълните и да внесете. От присъствалите тогава 30-40 собственици, едва 15 ги подадоха – 10 собственици и 5 ползватели, припомни и гл.финансист Венера Аръчкова. Поводът да Ви съберем отново е точно този срок 26 ноември т.г. , който е поставен за узаконяване на обектите. Искаме да Ви обясним законовите положения и Ви гарантирам съдействие от общинската администрация, каза на срещата Мелемов. Той помоли собствениците и ползвателите на обекти в курорта до края на февруари т.г. да внесат ПУП-ове , за да могат през месец март да минат на Експертен съвет, да влязат в Общинския съвет и април да бъдат внесени в МРР.

Процедурата не е от компетенциите на общината, обясни арх.Шамаранова. Ако има преписки е желателно всички да се разгледат от Общинския съвет и ако има положително становище да се изпратят до министъра. Други варианти за узаконяване няма. Процедурите за ОУП-ове не са лесни и са много продължителни. Сроковете за узаконяване и за приключване на преписки по заявления за узаконяване е фиксиран този път на 26 ноември т.г. 90% от преписките са със заявления от 2004 г., т.е. те са констатирани незаконни строежи, има даже и по-стари от 1998 г. и 2001 г. При наличие на такова заявление ние сме длъжни да се произнесем, обясни арх.Шамаранова. Единият вариант е акт за узаконяване, другият- отказ за узаконяване след което следват заповеди за събаряне.

Ако до първи април не сте подали документи за узаконяване на обектите ще получите заповеди за доброволно премахване. Един път завинаги трябва да се реши този проблем, беше категорична инж.Цекова. Готвим и новият Общински план за развитие, където ще влиза и новият ОУП, ако не сме уведомени от Вас няма да Ви има в ОУП на Общината и в Общинския план за развитие, посочи още зам.-кметът.

Вирни се горе