Мелемов: Министерството на културата да каже как да се финансира ансамбъла, за да го запазим

Мелемов: Министерството на културата  да каже как да се финансира ансамбъла, за да го запазим

В предаване по национална медия на което се обсъждаше проблема с бъдещето на ансамбъл „Родопа”, областният управител инж.Димитър Кръстанов обяви, че община Смолян отклонява средства от държавата , които пристигат за издръжката на културната институция. Кметът Николай Мелемов, който също участваше в предаването остро реагира, че това е изключително сериозно обвинение и каза, че е готов с документи да докаже, че твърдението не е вярно. Инж.Кръстанов се съгласи да се проведе такава среща в областната управа в която да вземе участие и главният финансист на общината Венера Аръчкова. Бяха поканени и медиите. Мелемов каза, че ансамбълът изцяло се финансира от местния бюджет и поради изключително тежкото финансово положение на общината не може да се осигури издръжката му и без държавна подкрепа културната институция няма как да съществува. Миналата година разплатихме близо 8 млн.лв. стари задължения, които на практика са издръжката на ансамбъла за над 20 години, посочи Мелемов.

С решение на Общинския съвет от 2012 г. ФА „Родопа” е в местната структура на община Смолян. За периода от 1 януари 2012 г. до 30 юни 2013 г. има извършени разходи в размер на 542 000 лв., които включват фонд работна заплата , осигуровки и консумативи, наем за ползване на лични инструменти на общо 55 щатни бройки, от които 10 са Общинският Духов оркестър, обясни Аръчкова. Персоналът се води втора категория труд. До 30 юни 2013 директно финансиране за ансамбъл „Родопа” в община Смолян няма. След проведени разговори в културното и финансовото министерства през 2012, в бюджета за 2013 г. чрез читалище „Кирил Маджаров” са получени до момента 72 000 лв. Тези пари са допълваща субсидия и включват само 30 бройки към читалището в Устово. Разликата се покрива от местните приходи. А в бюджет 2012 г е нямало никакви средства от държавата за ансамбъла . В същото време приходите за 20 месеца на културната институция възлизат на 15 800 лв. от концертна дейност. За тях общината е плащала наем зала, транспорт и др.

Категорично съм против становището, че заплатите на ансамбъл „Родопа" не са разплатени за два месеца. Имаме закъснение само на юнските заплати и то седем дни. Всички заплати до месец май са плащани съвсем нормално, даже в месец април поради празниците, които бяха – Великден и Гергьовден и многото почивни дни са изплатени две работни заплати на ансамбъл „Родопа" ", посочи още Аръчкова. Едната заплата е получена на 15 число, а другата на 29 април, добави тя.

В подкрепа твърдението на Мелемов, че общината е в тежко финансово положение, Аръчкова посочи факти. От 1 януари 2012 г. до 30 юни 2013 г. са разплатени 7 млн.800 хиляди лв просрочени задължения от предишната управа. Разплатени са една част от задълженията по кредитите съм Инвестбанк, Ситилайтинг, особен залог към Българска банка за развитие и особен залог към Титан Клинър. Всеки месец община Смолян плаща 150хил.- 200 хил. лв. главници и различни видове залози по кредити.

Инж.Кръстанов каза, че ако има грешка в информацията, която му е предоставена от държавните институции ще търси отговорност. Мелемов беше категоричен и му каза, че ще подпише справката и е готов да я предостави на медиите.

Градоначалникът беше категоричен, че трябва да има диалог с Министерство на културата и да се каже по какъв начин да стане финансирането на ансамбъла. Те трябва да ни подскажат варианта, за да го запазим. Не сме в позицията, ние да поставяме условията, каза още Мелемов.

В края на двучасовата среща, инж.Кръстанов обяви, че ще поиска още бройки за ансамбъла от културното министерство. Той пое ангажимент да направи организирана среща, на която един от въпросите да е издръжката на ансамбъла.

Журналисти предложиха да се говори с общините от областта и те да се включат в издръжката на ансамбъл „Родопа”, защото културната институция не е само емблема на Смолян, но и на Родопите. Областният управител пое ангажимент да говори с кметовете и по този въпрос.

Вирни се горе