Мелемов и заместникът му обсъдиха туризма с чуждестранни студенти

Мелемов и заместникът му обсъдиха туризма с чуждестранни студенти

Кметът Николай Мелемов и неговият заместник Марин Захариев се срещнаха с чуждестранните студенти от Colourful way, които ще популяризират туристически дестинации в община Смолян,съобщиха от местната управа.

Зам.-кметът Марин Захариев прие в общината екипа от чуждестранни студенти, които осъществяват проект Colourful way. Винаги може да разчитате на съдействието на община Смолян за осъществяването и на бъдещи ваши инициативи, посочи Захариев.

Студентите от Полша, Португалия, Словения, Хърватска и Чехия споделиха впечатленията си от обектите в Смолян, които посетиха. Те бяха представени от ръководителката на екипа от България – Диана Атанасова, която е член на студентската организация AIESEC. В нея членуват повече от 64 000 младежи. Има представителства в 110 държави в целия свят, посочи Атанасова. Природните забележителности представи на групата Александър Караджов – младши експерт в дирекция „Проекти, програми и международно сътрудничество”.

Младежите са настанени в Алибеевия конак в Райково със съдействието на община Смолян. Решихме да ви предложим това място, защото решихме, че ще е полезно за проекта ви, каза още Захариев.

Групата от студенти от Локални секции на Софийски университет и Пловдив са в района на Смолян от 4 до 11 август. В тяхната програма влизат посещения на Регионалния исторически музей, църквата „Св. Висарион Смоленски”, Чешитската махала, Планетариума, Смолянските езера, НАО Рожен, с. Кутела, с. Момчиловци, екопътеката „Каньона на водопадите”, скала „Невястата”, пещерата „Ухловица”, Пампорово, „Момчилова крепост” и др. Освен от природната красота, чужденците останали впечатлени от българската кухня, приветливостта и гостоприемството на местните хора. Студентите бяха поздравени и от кмета Николай Мелемов, който ги поздрави за инициативата да популяризират природните забележителности на Смолянска община.

Националният проект „Colourful way” е част от инициативите, насочени към положителното въздействие върху българската действителност. Той се организира в пет Локални секции в страната ни и цели да покаже красотата на България и да спомогне популяризирането й като туристическа дестинация у нас и в чужбина. През погледа на чуждестранните стажанти с различен произход искаме да покажем една по-различна гледна точка за безбройните места за отдих и туризъм, с които изобилства нашата родина и които не бива да бъдат пренебрегвани, уточни Диана Атанасова.

Целта на проекта е пътувайки и опознавайки различните специфични елементи от българската култура в посочените места, чуждестранните стажанти да отразят своите впечатления в собственоръчно изготвени материали – снимки, видео, статии и др. След приключване на проекта ще бъде открита изложба с фотографии от посетените места. Тя ще бъде експонирана в София. На финала на срещата в общината студентите и зам.-кметът размениха контактите си с обещание за нови срещи.

Вирни се горе