МБАЛ-Девин с нов директор

МБАЛ-Девин с нов директор

Просрочените заплати и осигуровки в болницата надхвърлят 500 хил. лв.

Общинският съвет в Девин избра нов съвет на директорите и изпълнителен директор на МБАЛ-Девин, съобщи Младен Исаев, председател на Общинския съвет в Девин.

За изпълнителен директор на неработещата от две години общинска болница е избрана Радка Грозданова, бивш заместник-директор на МБАЛ-Смолян.

Новото ръководство трябва да започне подготовка за възстановяване на дейността на МБАЛ- Девин, уточняват от местната управа.

Възобновяването на дейността на затворената заради дългове болница стана възможно след решения на правителството за предоставяне на две суми от 400 хил. и 700 хил. лв. бюджетни средства за възстановяване на здравното заведение.

Досегашният изпълнителен директор на болницата д-р Костадин Калайджиев остава в директорския съвет. За представител на общината в съвета на директорите е избран секретарят на Общинската администрация Венцислав Кехайов, предаде БТА.

С част от отпуснатите през миналата седмица 700 хил. лв. допълнителни бюджетни средства ще започне разплащане на задълженията за заплати и осигуровки на лекарите и персонала на болницата преди затварянето, уточни Младен Исаев.

Просрочените заплати и осигуровки надхвърлят 500 хил. лв. според данни на общината. Работилите в МБАЛ-Девин лекари и медицински персонал са заявили пред общинската управа, че ще се върнат на работа, ако им се изплатят просрочените с години възнаграждения.

Предвижда се болницата да се възстанови с три отделения – хирургично, педиатрично и терапевтичен блок. Ремонтът и оборудването на болничните отделения засега се забавя заради обжалване на резултатите от обществената поръчка за избор на изпълнител.

За привличане на нови специалисти местната управа ще осигури жилища за лекарите, които сключат договори за работа в МБАЛ-Девин.

Вирни се горе