Марин Захариев: „Зелена и достъпна градска среда на Смолян” е един от най-значимите проекти на Общината

Марин Захариев: „Зелена и достъпна градска среда на Смолян” е един от най-значимите  проекти  на Общината

На пресконференция бяха представени планираните дейности и резултати, както и напредъка в изпълнението на проекта към момента

Встъпителна пресконференция по проект „Зелена и достъпна градска среда на Смолян – централна градска част” се проведе в община Смолян. На нея присъстваха зам.-кметът Марин Захариев, ръководителят на проекта инж. Йордан Щонов и екипът по проекта. Пред присъстващите Захариев обяви, че това е един от най-значимите проекти на община Смолян по оперативните програми през тази година. Сумата на проекта е 5 400 408, 82 лв., като основните обекти са за 4 999 892,24 лв. Собственият принос на общината, за който ще се ползват пари от Фонд Флаг са 249 994,61 лв. Основните обекти са изграждане на зона за отдих в жк „Нов център” – това е районът около болницата . Ще се изградят подходите към здравното заведение и паркинга. По думите на Захариев идеята е да се облагороди този район, с цел да се използва от всички граждани на Смолян, а не само от настанените в болницата . Следващия обект е рехабилитация на ул. „Хан Аспарух” – улицата зад община Смолян, която продължава към Промишлената зона. Състоянието на улицата е трагично и има нужда от ремонт. Предвижда се рехабилитация на ул. „Спартак” и изграждане на прилежаща спортна площадка. „Тя е в много лошо състояние натоварена е през последните години, там има и детска градина. В спортната площадка ще има подход и от бул. „България”, поясни зам.-кметът. Следващия обект е рехабилитация на пътен възел от бул. „България” към улица „Петър Берон” или така нареченото „ухо” към Дълбокото дере. Рехабилитация на групи от улици „Снежанка” І и ІІ, ул. „Грудьо войвода” І и ІІ, ул. „Елица” и изграждане на прилежаща детска площадка. Зам.-кметът на Смолян посочи, че ул. „Снежанка” може още тази година да бъде завършена, тъй като там никога е нямало асфалт. На ул. „Грудьо войвода” ще се прави стълбището от кръговото към киното и рехабилитация на ул. „Елица”, с детска площадка. Последният обект, който е допълнителен и за който все още няма информация дали ще бъде финансиран е ул. „Петко Рачев Славейков” . Захариев уточни, че със собствени средства, с други източници на финансиране в момента изграждат подпорни стени. При одобрение може и тя бъде напълно завършена. Припомняме, че на 1 октомври т.г. кметът Николай Мелемов направи първа копка на ул.”Снежанка” в Смолян, с което даде старт на мащабния проект „Зелена и достъпна градска среда на град Смолян –централна градска част”, който е финансиран по ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г. „ Ремонтните дейности се изпълняват по график и жителите на „Снежанка” са много доволни, че най-после ще имат асфалтирана улица. Фирмата –изпълнител на всички обекти , която спечели обществената поръчка е „ИСА 2000”. Тя трябва да изпълни ремонтните дейности по обектите за 7 месеца.

Общата цел на проекта е да повиши конкурентноспособността на градската територия на Смолян чрез подобряване на жизнената среда и осигуряване на условия за устойчиво икономическо и социално развитие.

Вирни се горе