Мълнии повредиха електроуреди в Златоград

Мълнии повредиха електроуреди в Златоград

Електроуредите на десетки семейства в Златоград, както и на офиси в общинската администрация са излязли извън строя, след като няколко мълнии са паднали в района града. Всичко станало за броени секунди в около 18:00 ч. снощи, когато една след друга падат две гръмотевици. Първата е в частен дом на ветеринарен лекар, а другата в тревно пространство в центъра на града, в близост до хотел, детска градина и жилищен блок.

Радостното в случая, е че няма пострадали хора. „Имам информация за изгорели електроуреди в частни домове, както и за компютри в офиси на общинската администрация. Тепърва ще се установява точния брой“, коментира пред Дарик кметът на община Златоград Мирсолав Янчев.

Повредени са телевизори, компютри, перални, микровълнови фурни и др. „Интересното в случая, е нямаше буря, преди да паднат гръмотевиците се заоблачи, но нищо не е подсказвало за подобно нещо“, добави Янчев.

Според разкази на златоградчани звукът, който се чул е бил като от снаряд. Едно от предположенията е, че се касае за кълбовидна мълния, която е била и прихваната от няколко гръмоотвода в града, включително и в сградата на местната пожарна.

Вирни се горе