МАДАН С ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ ПРОТИВ ЗАКРИВАНЕТО НА РАЙОННАТА ПРОКУРАТУРА

 МАДАН С ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ ПРОТИВ ЗАКРИВАНЕТО НА РАЙОННАТА ПРОКУРАТУРА

ДО: Г-Н БОЙКО БОРИСОВ,

МИНИСТЪР- ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО: Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА,

МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО

ДО: ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

ДО: Г-Н НЕДЯЛКО СЛАВОВ, ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ СМОЛЯН

ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ

от Общински съвет – Мадан

Относно: РЕШЕНИЕ НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ПРИЕТО НА 11.07.2018 Г. С ПРОТОКОЛ №20

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Изразяваме своя категоричен протест и несъгласие с решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет относно предложението за оптимизиране структурата на районните прокуратури, в частност за закриването на Районна прокуратура – Мадан и преструктурирането й като териториално отделение към Районна прокуратура – Смолян.

Общински съвет – Мадан не приема критериите и изложените мотиви. Предлага се решение, което не се обосновава на обективните реалности – икономически, географски и демографски, както и пълно непознаване на обстановката в Родопа планина и специфичните особености на района. В критерия степен на натовареност не е отчетен факта, че в годишния доклад на Главна прокуратура за прилагане на закона и за дейността на прокуратурата и разследващите органи през 2015, 2016 и 2017 г. /приложение №14.2а/, Районна прокуратура – Мадан през 2015 г. се намира на 61 позиция от всички 113 прокуратури; през 2016 г. – на 60 позиция; през 2017 г. – на 78 позиция по средна натовареност на един прокурор в прокуратурата. Също така е на първо място в област Смолян за отчетните 2015 г. и 2016 г. и на трета позиция за 2017 г. след Районна прокуратура – Смолян и Районна прокуратура – Девин. Не са отчетени обективно факторите: население на районите на действие на всяка прокуратура; брой общини; разстояние до областния център; специфични особености на района и др., а именно:

Община Мадан е естествен географски център на заобикалящите я общини. В общината по естествен начин са съчетани различните интереси и потребности на съседните общини от медицински, образователни, административни и бизнес услуги. Районна прокуратура – Мадан обслужва две общини – община Мадан и община Рудозем с общо население 22 345 жители и 66 броя населени места. Не са отчетени мненията и становищата на населението на община Мадан и община Рудозем. Не е взет под внимание и факта, че предстои откриването на ГКПП – Рудозем-Ксанти през 2019 г., което ще промени и натовари допълнително средата за сигурност, дори и в национален мащаб. В предвид изложените мотиви ние, общинските съветници от Общински съвет – Мадан, сме убедени, че решението за преструктуриране на Районна прокуратура – Мадан е неправилно и недопустимо. Във връзка с решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет относно предложението за оптимизиране структурата на районните прокуратури, в частност за закриването на Районна прокуратура – Мадан и преструктурирането й като териториално отделение към Районна прокуратура – Смолян, ние, общинските съветници от Общински съвет – Мадан настояваме Пленума на Висшия съдебен съвет да вземе решение: Районна прокуратура – Мадан да продължи своята дейност на територията на община Мадан, обслужваща община Мадан и община Рудозем. Закриването на Районна прокуратура – Мадан ще отдалечи от защита правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица на територията на общините Мадан и Рудозем, гарантирана им от Конституцията на Република България. Ще отстояваме с всички, предвидени от закона действия, Районна прокуратура – Мадан да остане и да продължи своята дейност на територията на общината. Считаме, че ще вземете предвид гореизложеното и ще преразгледате решението си за закриване на Районна прокуратура – Мадан.

Протестната декларация е приета на заседание на Общински съвет – Мадан с Решение №568/18.07.2018 г., Протокол №47.

Общински съвет – Мадан

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – МАДАН

Бехчет Сираков

Вирни се горе