За 13-та поредна година раздават курбан и икони за безаварийно пътуване

За 13-та поредна година раздават курбан и икони за безаварийно пътуване

800 килограма чисто месо приготвено на курбан, над 700 ключодържатели с лика на Св.Богородица и подаръци за децата ще бъдат раздадени днес на пътуващите на пътя Смолян – Пловдив.

Това съобщи на специална пресконференция, кметът на село Забърдо Валентин Черпоков. Инициатива е на кмета на чепеларското село и ще се проведе за 13-та поредна година, като молитва да намалеят катастрофите и жертвите на пътя. На разклона за село Забърдо, който е един от опасните участъци от пътя, ще бъде отслужен и водосвет, днес 28 декември от 11 часа, съобщи Черпоков.

От една година в Бачковската света обител се отглеждат две телета по 400 килограма, които ще бъдат раздадени на курбан два дни преди Нова година. Един от спонсорите на курбана е и бизнесмен от Пловдив, който преди дни е превел на манастира сумата от 4 хиляди лева, посочи още Черпоков.

На курбана са поканени да присъстват кметове от област Смолян и страната, Областните управители на Смолян и Пловдив, както и шефът на Агенция “Пътна инфраструктура”, каза кметът на родопското село Забърдо.

“Целта на инициативата и тази година е по-малко жерти на пътя. Трябва да спазваме правилата, да имаме култура на пътя, защото нацията ни и без това намалява. Трябва да спрем войната по пътищата”, коментира Черпоков.

Вирни се горе