Кулинари от община Смолян популяризираха родопската кухня на първия по рода си фестивал на скарата и балканската музика „Скариада”

Кулинари от община Смолян популяризираха родопската кухня на първия по рода си фестивал на скарата и балканската музика „Скариада”

Шест кулинари от община Смолян приготвяха популярни родопски специалитети и чевермета от които опитаха ВИП гостите и участниците в първия по рода си фестивал на скарата и балканската музика „Скариада”, който се проведе в Лясковец . На живописните поляни около Петропавловския манастир невероятните аромати от димящите скари, майсторските чевермета и вкусните гозби привличаха гостите на събитието, които се надпреварваха да опитат от родопските специалитети сред които ярешко под капак, пататник, родопски клин, смилянски фасул и др. Търсени бяха много и чеверметата на братята Румен и Николай Луканови. Гостите споделяха, че най –вкусните гозби са на кулинарите от община Смолян. Те бяха поканени на фестивала от неговия организатор Симеон Караколев, пpeдceдaтeл нa cдpyжeниeтo „Нaциoнaлeн cъбop нa oвцeвъдитe в Бългapия, който беше и сред основните организатори на Роженския събор. На събитието присъстваха над 15 хиляди души, а акцент в програмата беше Горан Брегович и неговия „Оркестър за сватби и погребения”. Фестивалът събра хиляди почитатели, въодушевени от идеята за истинската балканска храна и веселба, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация в Смолян.

Вирни се горе