Кукери, народна музика и танци на традиционните чепеларски пустове на Сирни заговезни

Кукери, народна музика и танци на традиционните чепеларски пустове на Сирни заговезни

Кукери, хора̀ и клин на Сирни Заговезни в Чепеларе

Чепеларци отбелязаха един от традиционните пролетни празници, който се празнува в града от незапомнени времена и се предава от поколение на поколение – Сирни Заговезни или Прошка.

Характерен обичай за този ден е паленето на огньове, които след като прегорят, се прескачат за здраве. Вярва се, че докъдето стига светлината на огъня, дотам ще има плодородие. На този ден кукери изпълняват обичай, който символизира края на зимата и възвръщането на новия живот с настъпването на топлите дни. Кукери от село Орехово поздравиха чепеларци като изпълниха обичая, който пресъздава разораването на нивите и символизира началото на земеделската година.

Традицията изисква на Сирни Заговезни всеки да поиска прошка от хората около себе си- близки и познати – за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили. Както повелява традицията, кметът на Община Чепеларе г-жа Славка Чакърова поиска прошка от чепеларци и пожела на всички здраве и благополучие. След това около огъня се извиха хора̀, а за всички присъстващи Сдружението на местните хотелиери, ресторантьори и търговци бяха приготвили вкусни родопски клинове.

Вирни се горе