Констатираните нови нападения от корояди през 2019 г. са значително по-малко

Констатираните нови нападения от корояди през 2019 г. са значително по-малко

Засегнатите и сигнализирани площи с нападения от корояди са значително по-малко в сравнение с предходните три години

Основен проблем за териториите в обхвата на РДГ-Смолян представлява здравословното състояние на иглолистните култури, където са съсредоточени най- голямата част от засегнати площи. Културите, създадени през периода 1960-1989 г. се характеризират с голяма гъстота, за някои ненавременното или липса на проведени отгледни сечи обуславя в последствие ниска механична устойчивост и е предпоставка за значителни повреди от абиотичен характер / снеговал – 2015 г., ветровал 2018 г., снеговал 2019 г. /.

Констатираните повреди са предимно в териториалния обхват на ДГС- Смолян, Смилян, Славейно, Златоград Триград, Борино, Акад.Николай Хайтов и Сдружения по чл.183 от ЗГ в община Смолян и община Чепеларе. За насаждения (имоти) с установени повреди от снеголом, снеговал, ветролом и ветровал се извърши своевременно сигнализиране в ЕИС на ИАГ и необходимата инвентаризация на повредената дървесина с цел последващото и усвояване и недопускане намножаване и разпространение на насекомни вредители по иглолистните видове (корояди) от служители и лесовъди в региона.

Основен проблем за територията на РДГ-Смолян през миналата година е последвалите повреди от насекомни вредители – корояди. Динамиката в развитието на насекомните вредители през последните няколко години е в пряка зависимост с множество фактори: климатичните условия през годината, наличие на значително количество свежа повредена от абиотични фактори дървесина, темповете на сеч и извоз на предвидените принудителни и санитарни сечи в засегнатите площи. Най-ефективна мярка за ограничаване разпространението на корояди и минимизиране на щети от каламитетното им проявление е навременно извеждане на принудителните и санитарна сеч, съобразно биологията и развитието на насекомните вредители и транспортиране на дървесината от насажденията.

За периода 2015-2019г. засегнатите площи от корояди са най-големи през годините 2016 г.-2017 г. Най-засегнатите територии са в общини Смолян, Златоград, Неделино, Мадан, Баните, Рудозем и Девин. Констатираните нови нападения от корояди през 2019 г. са значително по-малко в сравнение с изминалите 2016, 2017 и 2018 г.

Въпреки голямото количество свежо повредена от снеголом и снеговал дървесина в началото на 2019 г. основно от бял бор, смърч и ела и очакванията за увеличение на нападнатите от корояди площи през пролетно-лесния сезон не се оправдаха, видно от регистрираните сигнални листове. Засегнатите и сигнализирани площи с нападения от корояди са значително по-малко в сравнение с предходните три години. Климатичните условия през 2019 г. задържаха развитието и разпространението на видовете корояди. Все още неусвоената в пълен обем повредена дървесина в съчетание с благоприятни климатични условия биха довели до разрастване и разпространение на популациите им през предстоящата 2020 г. Лесопатологичните наблюдения в най-засегнатите от снеголом/вал и ветролом/вал площи в района на ТП ДГС- Смолян, Смилян и Славейно през предстоящата година следва да се извършват редовно.

В заключение повредите от абиотичен характер и последвалите вторични съхнения причинени от насекомни вредители по иглолисни – корояди, са определящи за здравословното състояние на горите в РДГ Смолян. Особеност на иглолистните култури, че са хомогенни със слабо проявена естествена диференциация, в по-голямата си част представляват едновъзрастни чисти насаждения. Голяма част от тях са извън естествения им ареал на разпространение и в съчетание с бедни месторастения и неблагоприятни климатичните условия /високи средни годишни температури, по-дълъг вегетационен период/, както и наличието на значително количество хранителна база повалени и отслабени дървета от абиотичните повреди благоприятстват и масовото развитие и нападение от биотичен характер – корояди, отчетоха от Регионалното управление по горите в Смолян.

Вирни се горе