Код червено за утре в Смолян – силен вятър и интензивни снеговалежи

 Код червено за утре в Смолян – силен вятър и интензивни снеговалежи

“Червен” код е обявен за утре в 2 области на Южна България – Смолян и Кърджали заради снеговалежи и бурен вятър, съобщиха от НИМХ.

Областният управител на област Смолян, в качеството си на председател на Областния кризисен щаб, е изпратил указания до членовете на щаба за готовност при евентуално привеждане в действия на оперативния план при бедствия. Предупредени са кметовете и общинските кризисни щабове да бъде проверена готовността на пътно-поддържащата техника, както и готовността за подсигуряване на населението с продукти от първа необходимост. Приоритетна е грижата към хронично болните и гражданите на хемодиализа.

Подадени са указания към ЕВН и ВиК да имат готовност аварийните екипи да реагират при необходимост. В готовност за мобилизация са и доброволческите формирования.

Областният щаб предупреждава всички граждани да бъдат изключително внимателни. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да отложат тръгването си в следващите 24 часа, ако то не е спешно. Необходимо е автомобилите им да са със заредени резервоари, течност за чистачки, подходящи гуми, да имат на разположение вериги, които да използват, ако е нужно, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“. Блокирането на движението от автомобили, които не са с подходящи гуми, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, lima.api.bg, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Обобщена информация за обстановката в област Смолян ще бъде подавана периодично.

Вирни се горе