Кметски неволи в Рудозем

Кметски неволи в Рудозем

Проблеми с разплащането към фирмите има почти всяка община в страната. На едно от първите места по задлъжнялост е Рудозем – от общо 264 общини, Рудозем е на 261-во място. Местната администрация вече започна да продава общински имоти, за да закърпи бюджета,съобщи БНТ.

4 милиона лева, заедно с лихвите, са на път да блокират работата на община Рудозем. Основните задължения са към фирми, извършвали ремонти и услуги на общината. Фирмите вече са станали особено настоятелни, защото са вложили собствени средства и повечето от тях дори не са получили аванс за работата си. Единствената утеха на кмета на града Румен Пехливанов е, че задълженията са натрупани при неговия предшественик.

Румен Пехливанов, кмет на Рудозем:

  • Голяма част от тях са вече просрочени със съдебни решения, които са влезли в сила, с които сме осъдени, и въобще наистина ситуацията никак не е розова.

Розова е единствено боята по лъснатия център на Рудозем. За да изглежда така 11 фирми са полагали плочки, санирали са фасади, садили са цветни лехи… Нито една от фирмите не е получила и стотинка за това. Някои дори са работили по два-три обекта, защото с всеки следващ са се надявали да получат плащане по предишния.

Този тротоар е изграден от фирмата на Кадир Моллов. Не му е платено. Строителят има да взима за три обекта над 300 хиляди лева. Обмисля да съди общината. Притиснат до стената, кметът има друго решение:

  • Едно от тях е помощ от държавата, естествено, нещо, което всички кметове желаят. Другото решение е да се търсят форми на споразумения с фирмите за разсрочено плащане. Нещо, което много трудно се постига, защото са големи задълженията. И третата, може би най-реалистична, форма е търсене на възможности за кредитиране, с които ние да можем да се разплатим, за да може в следващия момент да не ни бъдат запорирани сметки.

Запорът на сметките на общината ще е основна пречка пред кандидатстването по европроекти, което може единствено да донесе свежи пари в бюджета на Рудозем.

Вирни се горе