Кметът Славка Чакърова: Изявление относно Спортното училище в Чепеларе

Кметът Славка Чакърова: Изявление относно Спортното училище в Чепеларе

Във връзка със създалото се напрежение по повод предложението за закриване на Спортно училище „Олимпийски надежди“, искам да внеса малко повече яснота за гражданите на Община Чепеларе и заинтересованите страни защо и как се стигна до това предложение. От началото на моя мандат си поставих за цел да съживя Спортното училище, да върна старата му слава. Бях провокирана от факта, че все по-малко деца избират да бъдат обучавани в Спортно училище. В началото на всяка учебна година от училището в Община Чепеларе постъпваше мотивирано искане за одобрение на маломерни паралелки и осигуряване на допълнително финансиране от Общината. Съгласно правомощията, предоставени ми от Закона на предучилищното и училищно обучение, чл.256, назначих многократни проверки в Спортното училище, които констатираха следното: Липса на добра организация и слаб контрол в учебното заведение. Неспазване на работното време на част от учителите и треньорите, което води до нарушаване на учебният процес. Липса на тренировъчен процес и заключени зали за тренировка. Извършените три проверки в рамките на месец май 2017 година не доведоха до подобрение на организацията и контрола на учебния процес в Спортно училище „Олимпийски надежди“, въпреки моите очаквания.

През месец юли 2017 година се срещнах с г-н Красимир Вълчев – министър на образованието и науката и поставих наболелите проблеми на Спортно училище „Олимпийски надежди“. На срещата присъстваха Радослав Янков, Екатерина Дафовска и зам. кметът на Община Чепеларе – г–жа Наталия Каварджиева. В присъствието на съветника на министъра – г-жа Мария Семерджиева, бяха обсъдени възможностите и вариантите за бъдещето на училището. В края на 2017 назначих независим вътрешен одит, който доказа извършените злоупотреби и лошия мениджмънт в училището.

Копия на протоколите от извършените проверки и одитния доклад бяха изпратени до МОН с копие до РУО – Смолян, вследствие на което бяха извършени проверки в училището от страна на РУО – Смолян и бяха установени редица нарушения, които доведоха до смяна на директора Слав Аговски в месец август 2018 г. През цялото това време се провеждаха срещи, водеха се разговори, търсеха се алтернативи с треньори, учители, спортни клубове. В тези разговори възникна идеята и алтернативата финансовите средства, които Община Чепеларе осигурява като дофинансиране за Спортното училище, да се разпределят за спортните клубове на територията на Община Чепеларе, за да може да тече по-усилена спортна подготовка. След встъпването в длъжност на новия директор Васил Демирев излязоха наяве още много нередности, които го принудиха да се откаже от поста, за да не бъде съучастник в тях.

Беше обявен конкурс за директор на Спортно училище от РУО – Смолян, на който не се яви нито един кандидат и отново беше назначен от РУО – Смолян временно изпълняващ длъжността директор. Управлението и контролът в Спортно училище не се подобриха. Проверките от моя страна продължиха. На 13.02.2019 г. внезапна проверка от РУО – Смолян установява, че в 11:00 часа Спортното училище е заключено.

Въпреки голямото ми желание, вследствие на всички тези констатации, се стигна до предложение за закриване на Спортно училище. Затова не мога и не искам да си позволя аз и моят екип да бъдем съучастници в тази схема за източване на пари от държавата.

Славка Чакърова, Кмет на община Чепеларе

Вирни се горе